PlusAnalyse

Geloofwaardigheid van premier Rutte staat op het spel

Premier Mark Rutte nam donderdagavond afscheid van een bevriend bewindsman, met het afzwaaien van justitieminister Ard van der Steur. Als VVD-partijleider verloor Rutte bovendien zijn speelruimte in de verkiezingsstrijd.

Premier Mark Rutte neemt afscheid van Minister Ard van der Steur na diens aftreden donderdagavondBeeld ANP

De nasleep van de alsmaar etterende Teevendeal dreigt de premier tot aan de stembusgang te achtervolgen. Als Rutte met z'n VVD-pet op over enkele weken het land in moet om de torenhoge peilingen van de PVV te doen verdampen, neemt hij de affaire als een zeurend hoofdpijntje mee.

De geloofwaardigheid van zijn hele partij wordt in twijfel getrokken, na het struikelen van liefst vier VVD-kopstukken -Opstelten, Teeven, Van der Steur en Kamervoorzitter Van Miltenburg- over de bonnetjeskwestie.

De maandag via Nieuwsuur opgedoken e-mail deed lijken dat Van der Steur als Kamerlid toenmalig minister Opstelten adviseerde om informatie achter te houden over de deal. Van der Steur houdt vol dat dit een 'onterechte voorstelling van zaken is'. En Rutte schaarde zich vierkant achter hem. "Ik geloof en vertrouw hem."

Draagvlak
Die opstelling is veelzeggend voor de loyale premier, die toen al wist dat Van der Steur geen draagvlak in het parlement voelde. Zo steunde Rutte immers ook Opstelten nog uren voor diens vertrek. En hield de premier vol dat Teeven indertijd als officier het beste met het landsbelang voor had.

Toch moet Rutte vrezen dat het niet zijn loyaliteit is, dat het oog van de kiezer zal trekken. Eerder beklijft het onfrisse gevoel van de afwikkeling van de hele bonnetjesaffaire. Het beeld dat de opponenten van de premier nog vaak in herinnering zullen roepen.

Dat onder de regie van de premier 'halve waarheden' werden verkocht en 'informatie is achtergehouden'. De geloofwaardigheid van de premier is toch al zijn zwakke plek. Nog altijd echoën zijn vorige oningeloste verkiezingsbeloftes. Van 'geen cent meer naar Griekenland' tot 'duizend euro voor iedere werkende Nederlander'. Z'n excuses hiervoor kwamen misschien wel te laat.

Mark Rutte neemt afscheid van bevriend staatsman Van der SteurBeeld ANP

Campagne
De laatste appendix van alle Teevendealonthullingen komt ook nog eens op een moment dat Rutte juist een nieuwe diepte in zichzelf had aangeboord. Hield de pragmaticus zich altijd verre van morele vraagstukken, nu de Nederlandse identiteit onderwerp is van discussie, begon hij nu juist 'te normeren'.

Zie de maandag gelanceerde campagne waarin de VVD-leidsman via een advertentie opriep tot 'normaal doen'. Tragisch genoeg zal elk woord van Rutte op het gebied van moraliteit of integriteit, vanaf nu nog sterker met hoongelach worden beantwoord.

Het VVD-campagneteam put slechts hoop uit gegevens dat het eerdere aftreden van Opstelten en Teeven twintig maanden geleden 'géén enkel verschil' maakte in de peilingen.

Maar als het beeld van onbetrouwbaar bestuur -terecht of niet- nu wél beklijft, dan werpt het een schaduw waar Rutte voor 15 maart nog uit moet zien te stappen.

Lees ook: James Worthy: Het Nederland van Mark Rutte is niet mijn Nederland, Theodor Holman: Het is allemaal begonnen met een bonnetje... en Mark Rutte: de moraalridder die ook 'pleur op' roept

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden