Update

'Geloofwaardigheid Peter la Serpe weg'

Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars nam hoogstpersoonlijk de maten van de heg van de overburen. Foto ANP Beeld
Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars nam hoogstpersoonlijk de maten van de heg van de overburen. Foto ANP

De rechtbank ging kijken bij de villa in Osdorp waar Kees Houtman op 2 november 2005 is geliquideerd. Dat gaf een hoop gedoe.

Het Johan Braakensiekhof in Amsterdam-Osdorp was maandag het epicentrum van een majeure beveiligingsoperatie. De politie had de omgeving van de uit gele bakstenen opgetrokken villa van handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman afgesloten met twee 'veiligheidsringen'. Bewoners die nog naar hun huizen in het gebied wilden, moesten door een 'scanstraat', voor alle anderen was de buurt verboden gebied. ME-bussen blokkeerden de straten. De binnenste veiligheidsring, afgeschermd met zwarte hekken, had voor één dag de status van rechtszaal.

Alles voor de veiligheid van de rechtbank, de aanklagers en advocaten in de grote liquidatiezaak, die hun strijdtoneel verplaatsten van de bunker, een paar kilometer verderop, naar de plaats delict van de moord op Houtman. Tijdens een schouw keken zij uren rond op de plaats waar twee mannen Houtman in de vooravond van 2 november 2005 hadden opgewacht. De een schoot Houtman met een Glockpistool zeven tot negen kogels in zijn lijf, de ander gaf 'dekkingsvuur' met een kalasjnikov.

Voor de gelegenheid waren eenzelfde sportieve Mercedes en een Fiat Doblo voor de villa geparkeerd - zoals op de avond van de moord. Het linkerportier van de Mercedes stond open, zoals op die avond nadat Houtman uit zijn auto naar zijn huis was gestrompeld, waar hij stierf in de armen van zijn vrouw. Nummerbordjes gaven de plekken aan waar kogels, hulzen of andere sporen waren aangetroffen.

Een advocaat nam plaats in de bosjes in de tuin van de buren, waar kroongetuige Peter la Serpe die avond samen met 'hitman' Jesse R. zegt te hebben gewacht totdat hun slachtoffer naar buiten kwam.

Terwijl rechercheurs en officieren van justitie uitleg gaven over de gang van zaken zoals zij die hebben gereconstrueerd, waren rechters en raadslieden in de weer met een meetlint, om de afstanden na te trekken. De delegatie was uren in de weer met het nagaan van de looprichtingen en de schootslijnen. Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars nam hoogstpersoonlijk de maten van de heg van de overburen; terwijl advocaat Nico Meijering van vermoed 'moordmakelaar' Ali A. de afstand vastlegde van de aangetroffen kogelhulzen naar de Fiat waarin kogels gaten sloegen.

Nadat de stoet met zwaailichten en begeleidende motoragenten weer bij de bunker was afgezet, hadden de procespartijen een heel eigen visie op de uitkomst van de middag. Advocaat Nico Meijering, die om de schouw had verzocht, zag zijn overtuiging bevestigd dat de kroongetuige 'een beroepsleugenaar' is. ''Vandaag hebben we, met de rechtbank, zelf kunnen uitmeten dat La Serpes verhaal niet kán kloppen. Van de plek waarvandaan hij met die kalasjnikov zegt te hebben geschoten naar de bosjes waar de kogelhulzen zijn gevonden, is het vijftien meter, terwijl hulzen uit dat wapen maximaal zevenenhalve meter worden uitgeworpen. Dan is het kraakhelder: de kroongetuige liegt. De werkelijke schutter stond op een andere plek. Boeiend.''

Advocaten Sander Janssen en Paul Waarts van beweerd schutter Jesse R. noemden het bezoek aan de moordplek 'heel zinvol'. Het was Waarts geweest die op zijn hurken in de bosjes plaatsnam, om te beleven hoe La Serpe en zijn cliënt volgens de eerste moeten hebben gezeten. ''Als je de plek ziet, valt op hoe klein dat hofje is. Als je een uur in die bosjes zit, een meter van de stoep, met een enorm aanvalsgeweer op schoot, op een tijdstip waarop mensen thuiskomen, kún je volgens mij niet uit beeld blijven,'' aldus Janssen. ''Nu hebben we het dossier kunnen visualiseren.''

Persofficier van justitie Alexandra Oswald zag in de schouw juist een bevestiging van het relaas van de kroongetuige. ''De omstandigheden zoals die toen zijn aangetroffen, sluiten aan bij de verklaringen van La Serpe. De plekken waar de kogels zijn ingeslagen, de verwondingen van het slachtoffer en de hulzen die we vonden, bevestigen zijn verhaal. Hij beschikte bovendien over veel daderkennis.'' (PAUL VUGTS)

undefined

Advocaat Nico Meijering had een meetlint meegenomen, om de beweringen van La Serpe tot op de centimeter te kunnen controleren. Foto ANP Beeld
Advocaat Nico Meijering had een meetlint meegenomen, om de beweringen van La Serpe tot op de centimeter te kunnen controleren. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden