Geloof in boek en lezer

AMSTERDAM - Onder de titel Inkt! is deze maand een nieuw boekentijdschrift gelanceerd. Inkt! is een uitgave van boekwinkeltjes.nl, de grootste tweedehandsboekensite van Nederland.

Boekenprogramma's op televisie zijn verdwenen, zelfstandige boekenbijlages van kranten worden in de krant geïntegreerd en literaire tijdschriften als Bunker Hill en Raster hielden er niet lang geleden mee op. En dan verschijnt Inkt!.

Hoofdredacteur Vincent van de Vrede schrijft voorin het blad dat hij en de redactie van Inkt! 'geloven in boeken en liefhebbers van lezen'. En zo staat het ook op de cover: 'De glossy voor liefhebbers van lezen'.

Wat krijgen we te lezen in het 64 pagina's dikke Inkt!, dat tweemaandelijks zal verschijnen in een oplage van vierduizend exemplaren? Gekozen is voor een breed palet. Niet alleen de literatuur staat centraal, er is ook ruim aandacht voor non-fictie, reisboeken, jeugdliteratuur, sportboeken en strips. Voorts staan interviews en portretten van schrijvers, boekhandelaren en verzamelaars in het blad. En natuurlijk recensies, ook van boeken die al een (hele) tijd uit zijn. Die kan de geïnteresseerde lezer dan opzoeken op boekwinkeltjes.nl.

Ook opiniërende stukken ontbreken niet in het blad. In dit eerste nummer staat bijvoorbeeld een stuk over de vaste boekenprijs. Die moet volgens de schrijver worden afgeschaft.

Lydia Rood begint in dit eerste nummer aan het vervolgverhaal Rogi Krog, Arnon Grunberg wordt aan de tand gevoeld (hij luistert naar Rammstein), van Dirk Leyman (van de onvolprezen boekennieuwssite papierenman.blogspot.com) is er een fraai stuk over boekendieven, dichter Menno Wigman bespreekt een nieuw en een antiquarisch boek en natuurkundige Robbert Dijkgraaf schreef een 'lekker' (een echt glossywoord) stuk over de maatstaven waaraan goede wetenschapsboeken moeten voldoen.

Het is veel wat in Inkt! wordt aangeboden. Je zou kunnen zeggen dat liefhebbers van lezen goed worden bediend. Inkt! is een fragmentarisch blad. Dat is zeker geen negatieve beoordeling. (MAARTEN MOLL)

Inkt! Nummer 1 mei-juni 2009, 5,95 euro.

www.inktglossy.nl

Hoofdredacteur Vincent van de Vrede schrijft voorin het blad dat hij en de redactie van Inkt! 'geloven in boeken en liefhebbers van lezen'. Beeld
Hoofdredacteur Vincent van de Vrede schrijft voorin het blad dat hij en de redactie van Inkt! 'geloven in boeken en liefhebbers van lezen'.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden