Geliquideerde Luana Luz Xavier (34) had haar eigen rol in het milieu

Luana Luz Xavier (34), de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib 'Ziggy' H., werd gisteren doodgeschoten op straat in Amstelveen. Zij werd er in het criminele milieu van beschuldigd onlangs voor haar vriend H. een doelwit naar een (mislukte) moordaanslag te hebben gelokt. Luz Xavier verkeerde al langer in dubieuze kringen.

Forensisch onderzoek op de plaats waar Luana Luz Xavier werd doodgeschoten.Beeld Maarten Brante

Najib H., die ook wel Ziggy wordt genoemd, is een crimineel uit de groep rond de in mei eveneens geliquideerde Gwenette Martha.

H. is in het verleden beschuldigd van betrokkenheid bij moordaanslagen, waarvoor nooit voldoende bewijs is gevonden, en overleefde jaren geleden een moordaanslag in Amsterdam-Zuid, vlak bij het Olympisch Stadion. Hij ontsnapte door in een sloot te springen.

Na de dood van Martha in mei lijkt H. een grotere, meer leidinggevende rol te zijn gaan spelen.

De van oorsprong Braziliaanse Luz Xavier werd gisteravond rond half acht voor de ogen van haar tienerdochter en zoontje met meerdere kogels neergeschoten aan Beecke­stijn, vlak bij hun woning. Ze was niet meer te redden. Waarschijnlijk meerdere schutters vluchtten in een auto, die kort daarop is uitgebrand op de hoek van de Haya van Somerenlaan en de Joke Smitlaan, waarbij ook twee andere auto's vlam vatten.

Kledingwinkel Martha
De nu vermoorde vrouw verkeerde al langer in kringen rond Gwenette Martha. Sinds 2011 is zij eigenaar van een kledingwinkel in het centrum van Amsterdam, die door Martha in een rechtszaak werd genoemd als één van de bedrijfjes waarmee hij zijn geld verdiende. Opvallend detail: enkele dagen voor haar dood schreef Luz Xavier, die ook nog een kledingwinkeltje in Amstelveen bestierde, de zaak over op een nieuw vennootschap.

Volgens een reactie op internet van een kennelijke ingewijde speelde Luz Xavier mogelijk een rol in de aanslag die werd gepleegd op Chahid Y., de man die er in het milieu van werd beschuldigd dubbelspel te hebben gespeeld rond de moord op Gwenette Martha in Amstelveen. Luz Xaviers vriend H. zou voor dat verraad wraak hebben willen nemen op Y.

Weggetipt
Gwenette Martha werd op 22 mei geliquideerd op de Amsterdamseweg in Amstelveen. Hij was net een shoarmazaak uitgelopen met Chahid Y. Een BMW kwam aanstuiven, waaruit mannen met automatische wapens sprongen die het vuur openden. Chahid Y. kon ongedeerd wegrennen, Martha werd met heel veel kogels geliquideerd.

Volgens de uitvoerige reactie op internet heeft 'een vriendin' van Ziggy H. - waarschijnlijk wordt gedoeld op de nu doodgeschoten vrouw - Chahid Y. op 1 november 'weggetipt' en naar Almere gelokt. Daar werd hij doelwit van een aanslag. De daders hadden een explosief in zijn auto geplaatst, schutters namen hem en een andere inzittende onder vuur. Ze konden ontkomen; Chahid Y. raakte gewond.

De schrijver van het zeer gedetailleerde stukje op internet noemde Ziggy H. 'de nieuwe baas van de groep Martha'. H. wil volgens hem Chahid Y. en diens broer 'koste wat kost opruimen'. Ziggy H. werd in het stukje beschuldigd van diverse moorden. De tipgever noemde namen van onderwereldfiguren die ook de recherche in sommige gevallen als betrokkenen beschouwt. Zijn stukje werd kort na plaatsing weer van internet gehaald - volgens een beheerder van de site in opdracht van de politie.

Luz Xaviers vriend Najib H. was bovendien in 2013 genoemd in een tip aan de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) waarin iemand gedetailleerd vertelde dat H. samen met twee anderen van plan was een liquidatie uit te voeren.

H. zou die liquidatie hebben willen plegen met een neef van Gwenette Martha en met een Amsterdammer die door opsporingsdiensten wordt gezien als één van de schuttters bij de wildwestschietpartij in de Staats­liedenbuurt, waarbij twee jonge mannen om het leven kwamen.


Lees vandaag (9-12) meer in Het Parool: 'Eerst klinken de schoten, daarna het gegil'

De brandende BMW, met gestolen kentekenplaten, werd aangetroffen niet ver van de plaats delict.Beeld anp
Kinderen getuige moord op moeder

Drie, vier schoten en even later is Luana Luz Xavier dood. Haar kinderen, een jonge puberdochter en een jongetje van anderhalf, zijn getuige. Een buurvrouw in een stewardessenuniform, net terug van haar werk, ontfermt zich over de kinderen. Hun gegil gaat door merg en been.
De vete in de Amsterdamse onderwereld

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier een visuele weergave van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereldvete.

Tijdlijn: de oorlog in de Amsterdamse onderwereld.
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden