Geliquideerde Jap Tjouw bereidde eerder moord voor

Justin Jap Tjouw, die op 31 januari is geliquideerd in Amsterdam-Osdorp, zat tweeënhalve week tevoren in een gestolen auto waarin enkele Amsterdamse criminelen volgens justitie de liquidatie voorbereidden van een crimineel in Utrecht-Overvecht.

Paul Vugts
Justin Jap Tjouw Beeld Facebook
Justin Jap TjouwBeeld Facebook

Dat zegt de bestuurder van die gestolen Skoda Fabia, Amsterdammer Jerrel Z. (24). De recherche ziet geen reden aan dat deel van zijn verhaal te twijfelen. In de auto zat ook Marciano D. (26), eveneens een Amsterdamse crimineel. Z. en D. kwamen maandagmiddag voor de Utrechtse rechtbank voor een eerste inleidende zitting in hun zaak.

De Utrechtse crimineel belde op 14 januari de politie omdat hij voor een tweede nacht op rij de Skoda in zijn straat zag. Twee nachten daarvoor was de crimineel Hakim Changachi geliquideerd, die in dezelfde flat woonde. Hij komt uit dezelfde groep als de man die twee dagen nadien volgens justitie (en volgens hemzelf) het doelwit was van de mannen in de Skoda: K.H.

Toen een politieauto de straat in reed, gaf Jerrel Z. vol gas. Tijdens een achtervolging, met 160 kilometer per uur, zouden de inzittenden twee kalasjnikovs uit het raam hebben gegooid. Eén aanvalsgeweer werd door de recherche zes uur later langs de afgelegde route gevonden, het andere werd naar een politiebureau gebracht door een automobilist die daar overheen was gereden.

Uiteindelijk verloor Z. bij Diemen de macht over het stuur en verongelukte de auto. Jerrel Z. en Marciano D. werden gearresteerd. Zowel Z. als D. ontkennen dat ze een liquidatie voorbereidden.

Raampje
D. zegt dat hij op de achterbank van de Skoda had liggen slapen totdat de auto verongelukte. Hij zegt geen wapens te hebben gezien, evenmin als de colaflessen met benzine en de patronen voor de kalasjnikovs die in de auto zijn gevonden. Officier van justitie C. Janssen gelooft hem niet, al was het maar omdat het raampje van het rechter achterportier was opengedraaid en het die nacht slechts vijf graden was.

Z. zegt dat hij voor tweeduizend euro was ingehuurd om de auto te besturen. Hij wist volgens zijn advocaat wel dat het 'niet koosjer was', maar was vanwege zijn 'deplorabele financiële staat' op het aanbod ingegaan en had geen vragen gesteld. Hij ging er van uit dat hij drugs zou vervoeren, zei hij maandagmiddag tegen de rechtbank.

Overigens stond in dezelfde buurt ook een gestolen Audi Q5 waarin ook flessen met brandstof en aanstekers lagen. Justitie gaat er van uit dat de verdachten ook die auto hadden willen gebruiken om na de moord te vluchten. De flessen komen uit één en dezelfde partij en ook de aanstekers lijken op elkaar. Auto's die bij liquidaties zijn gebruikt, worden meestal in brand gestoken.

Top 600
Jerrel Z. en Marciano D. zijn allebei al vanaf hun jeugd crimineel. Z. behoort tot de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen en heeft een strafblad van achttien pagina's. D.'s strafblad telt twaalf kantjes. Allebei zijn ze veroordeeld voor geweldsmisdrijven, al ging het nooit eerder om betrokkenheid bij een levensdelict.

Justin Jap Tjouw is tot nu toe de enige crimineel die in Amsterdam is geliquideerd in 2017. De reden voor die moord bleef lang in nevelen gehuld en Jap Tjouw was geen bekende in het Amsterdamse criminele milieu. Nu lijkt de aanname dat hij met de twee anderen een liquidatie in Utrecht voorbereidde, een waarschijnlijk motief.

De rechtbank verwierp de verzoeken de twee nog levende verdachten vrij te laten in afwachting van hun proces. In de zaak is op 23 juni verder met opnieuw een formele zitting. Wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld, is nog onduidelijk.

Justin Jap Tjouw Beeld Politie.nl
Justin Jap TjouwBeeld Politie.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden