Geliquideerde in Beethovenstraat behoorde tot Kroatische bende

De man die maandag is geliquideerd in Ferilli's Caffè in de Beethovenstraat is crimineel Ivan Serdarusic - in 1955 geboren in Kroatië, maar al sinds de jaren negentig in Amsterdam.

Paul Vugts en Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

Serdarusic behoort volgens een bron in Kroatië tot een groep criminelen van wie er al verscheidene zijn geliquideerd.

Zijn zoons hebben in Kroatië een fors aantal bedrijven op hun naam staan, onder meer in onroerend goed.

Eén van die bedrijven sponsorde de campagne van de populistische burgemeester Milan Bandic van Zagreb - die uiteindelijk in 2014 werd gearresteerd op verdenking van corruptie en machtsmisbruik.

Een van de zonen laat weten dat zijn vader met die bedrijven en het financieren van de campagne niets van doen heeft gehad. "Mijn ouders zijn al dertig jaar uit elkaar. Mijn vader is nadien via Duitsland in Nederland beland en heeft daar een eigen leven opgebouwd."

Volop sporen
Ivan Serdarusic' vrouw zou een kind hebben met de beruchtste crimineel van Kroatië, met wie hij bevriend was. Die ontkende de vader te zijn. Dat leidde tot een rechtszaak waarin de advocaat van de crimineel Serdarusic' vrouw ervan beschuldigde met vele criminelen naar bed te zijn geweest - van wie het kind óók kon zijn.

Serdarusic was in het Amsterdamse criminele milieu geen grote bekende. De schutter die hem maandag vermoordde, deed weinig moeite zich af te schermen en liet volop sporen na, maar is nog niet gevonden.

Beige hoedje
Nadat hij Serdarusic even voor drie uur 's middags in het restaurant door zijn hoofd had geschoten, rende hij de hoek om, de Jan van Eijckstraat in. Daar gooide hij zijn vuurwapen met demper weg. Op zijn vlucht liet hij ook een beige hoedje, een zwarte laptoptas, een handschoen en een wit-blauw overhemd achter.

Minuten later was hij in de buurt van het Koningsplein in de binnenstad, heeft de recherche vastgesteld. Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat de schutter in een hotel verbleef in de omgeving van het Damrak en het Centraal Station.

Waarschijnlijk had de dader - een kleine, gespierde, zongebruinde, kale man met een strak wit T-shirt en een witte sportbroek - in de uren voordat hij toesloeg al rondgehangen op de Apollolaan en in de Beethovenstraat.

Bloemen voor

Ferilli's Caffè mocht van burgemeester Femke Halsema open blijven ondanks het geweld. De mede-eigenaar zegt te zijn bedolven onder de 'bloemen, cadeaus, kaartjes en andere steunbetuigingen'.

"Het is heel plezierig te merken hoe de buurt meeleeft.” Hoewel Serdarusic volgens getuigen een vaste gast was, zegt hij hem niet te hebben gekend. "Hij was gewoon één van de vijfduizend bezoekers die we per maand ontvangen. Ons publiek komt vooral uit de buurt, waar voor 99 procent normale, werkende mensen wonen en af en toe iemand die níet oké is."

De mede-eigenaar heeft niets dan lof voor het stadsbestuur én de politie. "Zij krijgen vaak veel kritiek, maar de politie en de gemeente zijn deze week een enorme steun voor ons geweest. Dat mag ook weleens gezegd worden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden