Geliquideerde Hans Nijman was de man op de achtergrond in talloze zaken

De man die gisteravond is geliquideerd in Beverwijk dook geregeld op tussen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, maar de recherche kon hem weinig maken.

Op een parkeerterrein bij de Meerstraat in Beverwijk werd Hans Nijman in zijn auto geliquideerd. Beeld Michel van Bergen
Op een parkeerterrein bij de Meerstraat in Beverwijk werd Hans Nijman in zijn auto geliquideerd.Beeld Michel van Bergen

Johannes Petrus Nijman (Alkmaar, 1959) was een krachtpatser. Type sterke arm. Dat zag je zo wel, en hij deed zijn voorkomen eer aan in de ring. Net zoals zijn criminele compagnon Dick Vrij was Hans Nijman een gevierd topvechter. De mixed martial arts lagen hem uitstekend.

Samen probeerden Nijman en Vrij in hun sportscholen met Topteam Beverwijk nieuwe kampioenen te kweken, maar maakten ze al decennia ook buiten de sportwereld gebruik van hun kracht en reputatie. Vrij sloeg Willem Holleeder in oktober 2012 tegen de grond op een terras in Amsterdam-Zuid, maar sloot daarna al snel weer vrede met Amsterdams bekendste crimineel.

Hoewel compagnon Nijman nooit in de grote strafzaken figureerde, trok ook hij op met tal van kopstukken uit het milieu en werd zijn naam door tipgevers genoemd in relatie tot serieuze misdrijven.

De contacten van Vrij en Nijman met de prominenten uit de zogeheten Hollandse Netwerken in de misdaad, onder wie Danny K., Dino Soerel, Ali A. en Willem Holleeder, waren publiek geheim - al trad Vrij vaker op de voorgrond dan Nijman.

Achterbankgesprekken
Kort voordat hij in 2004 zou worden doodgeschoten, noemde vastgoedmagnaat Willem Endstra Nijman in zijn 'achterbankgesprekken', geheime gesprekken met rechercheurs, als lid van de groep zware criminelen die zakenlieden afperste. In het onderzoek naar die criminele organisatie rond Holleeder vond de recherche vervolgens wel enige steun voor die bewering, maar onvoldoende om ook Nijman aan te houden.

Zo belde Nijman eens met de (later ook geliquideerde) Turk Senol Tuna, die een zakenman uitkneep, maar zo ongeduldig was dat hij de zakenman dreigde te vermoorden. Nijman benadrukt in het telefoontje dat Tuna 'niet de kip met de gouden eieren moet weggooien'. Tuna overweegt dan dat het raadzaam is de zakenman 'wat uit elkaar te schudden' en 'bijna de nek om te draaien' en schat in dat het slachtoffer dan alsnog 'tien tot vijftien miljoen op tafel zal kunnen leggen'. Behalve als tussenpersoon zou Nijman zelf ook als enforcer zijn opgetreden.

Overigens zou Holleeder Vrij en Nijman buiten hun medeweten aan andere afpersingsslachtoffers hebben genoemd als mannen die aan de deur zouden komen als ze niet zouden betalen. Daar waren de twee kwaad over toen ze dat hoorden - en dat was de reden waarom Vrij Holleeder uiteindelijk neersloeg op dat terras.

Dino Soerel
Tijdens zijn eerste openbare verhoor als kroongetuige in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage vertelde de eveneens imposant gebouwde Fred Ros dinsdag nog aan het gerechtshof hoe hij de sportschool van Vrij en Nijman in Beverwijk gebruikte om Dino Soerel te bereiken. Hij ging daar dan trainen en vroeg Vrij of die contact kon leggen met Soerel - als die zich weer eens dagen of soms weken onbereikbaar hield.

Het is saillant dat Nijman is vermoord op de dag nadat kroongetuige Ros voor het eerst in de rechtszaal heeft gesproken in het hoger beroep in de liquidatiezaak - een verhoor dat vandaag werd voortgezet. De gedachte ligt voor de hand dat hier mogelijk een intimus van Ros wordt geofferd uit wraak voor diens loslippigheid, nu Ros zelf in een getuigenbeschermingsprogramma zit.

Het bericht van Nijmans gewelddadige dood maakt ongetwijfeld grote indruk op de kersverse kroongetuige, maar het verdient vermelding dat Vrij al voor een liquidatie was gewaarschuwd op 20 augustus, vóórdat het Openbaar Ministerie op 12 september bekendmaakte dat Ros een uitvoerige biecht had afgestoken en een deal had getekend.

Levensgevaarlijk conflict
Mogelijk speelde dus al langer minstens één levensgevaarlijk conflict. In elk geval was er de omvangrijke afpersingszaak waarvoor onder anderen Vrij en Danny K. in mei 2013 waren gearresteerd en waartoe ook invallen zijn gedaan in de twee sportscholen in Beverwijk. In die zaak is volgens justitie onder anderen de toenmalige 'president' van de Amsterdamse Hells Angels afgeperst en mishandeld.

Vrij maakte zich begin oktober in de Haarlemse rechtbank boos op justitie omdat het Team Criminele Inlichtingen hem wél 'was aangelopen' om hem te waarschuwen dat hij 'op een dodenlijst' stond, maar vervolgens niet wilde zeggen uit welke hoek de dreiging kwam.

Justitie nam zo bewust het risico dat hij zou worden doodgeschoten, klaagde hij, en hij had geen andere uitweg gezien zich maar weer te laten opsluiten (hij was begin juli voorlopig vrijgelaten met een enkelband om). De aanklagers wilden hem immers niet eens zijn kogelwerende BMW teruggeven, die in beslag was genomen. Zo kon iedereen hem opwachten bij zijn sportschool of zijn huis.

Justitie wilde hem alleen beschermen als Vrij zou vertellen wie het op hem gemunt kon hebben en waarom. Vrij zei echter geen idee te hebben en er slechts vrijuit over te kunnen filosoferen, maar daarin had hij geen trek, benadrukten hijzelf en zijn advocaat. Dick Vrij zit momenteel veilig in zijn cel, maar die veiligheid gold niet voor zijn compagnon Nijman, werd gisteravond pijnlijk duidelijk. Of en in hoeverre Nijman zichzelf had beschermd, is niet bekend.

Hans Nijman tijdens de finale tijdens het NK Karate in 1990. Beeld anp
Hans Nijman tijdens de finale tijdens het NK Karate in 1990.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden