Geliquideerde Augustine Nyantakyi (37) waste borden tot z'n dood

Augustine Nyantakyi (37), de Ghanees die gisternacht met verscheidene salvo's uit een automatisch wapen is vermoord in Amsterdam-Osdorp, was bordenwasser.

Nyantakyi poserend in smetteloze zondagse outfits, ook deze zondag nog, strak in het pak om de metro naar de kerk te nemen. Beeld Facebook
Nyantakyi poserend in smetteloze zondagse outfits, ook deze zondag nog, strak in het pak om de metro naar de kerk te nemen.Beeld Facebook

Hij werkte sinds de opening in september in het nieuwe grand café-restaurant De Plantage bij Artis. Zo ook dinsdagavond. Hij waste de hele avond af tot hij rond tien over één vertrok naar zijn vriendin, bij wie hij de nacht zou doorbrengen op de Wolbrantskerkweg. De volgende ochtend zou hij de dochter van deze vriendin naar school brengen. Een schutter met een zwaar wapen vuurde tientallen kogels op hem af toen hij het trapje naar de centrale voordeur was opgelopen, waarna hij na vergeefse reanimatie stierf tegen het belpaneel.

Zijn geschokte omgeving worstelt met de vraag wat hier is gebeurd. Leidde Nyantakyi een dubbelleven met één been in de onder­wereld? Is hij slachtoffer van een noodlottige persoonsverwisseling? Het zijn de vragen waarop ook het omvangrijke rechercheteam zich heeft gestort.

Muziekband
Veel Ghanezen in de stad werken als bordenwasser - werk dat in hun hechte (kerk)gemeenschappen van hand tot hand gaat. Nyantakyi was een trouwe bezoeker van de Jesus Christ Foundation Church in Zuidoost, waar hij in de muziekband speelde. In de Ghanese gemeenschap was hij bekend als 'Kwabena', een bijnaam die in bepaalde etnische groepen in Ghana wordt gegeven aan mannen die op dinsdag zijn geboren.

Nyantakyi wordt omgeschreven als een rustige, stille man die niets met criminaliteit had te maken. Hij kwam uit het Afigya-Kwabre-district in centraal Ghana, in de Ashantiregio. De Ashanti zijn van oudsher een vooraanstaande en rijke bevolkingsgroep in Ghana, met hun historie vol goud (en slaven), koningen en machtige opperhoofden. Hij was van eenvoudige komaf. Twee jaar geleden kwam hij naar Nederland, in navolging van zijn vader.

Hij trouwde hier met een Ghanese vrouw en was legaal in het land. Sinds enkele maanden had hij omgang met de vrouw bij wie hij gisternacht op bezoek ging.

Facebook
Het beeld dat hij op Facebook van zijn leven schetst, is zoals zovele gebruikers van sociale media dat van hun leven geven: rooskleurig, keurig en zonder wanklank. Nyantakyi poserend in smetteloze zondagse outfits, ook deze zondag nog, strak in het pak om de metro naar de kerk te nemen. Nyantakyi op de gang van een basisschool, weer tiptop gekleed voor de ruit van een computerlokaal. Onder de foto's de bekende complimenten en bedankjes voor die complimenten. Onder favoriete citaten het in retrospectief wrange: 'Nobody should mess up with me.'

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden