Geliquideerde Amin Hosseini (26) verdacht van rol bij onderwereldmoord

De geboren Iraniër Massod Amin Hosseini (26), die gisteren doodgeschoten in een auto zat in de wijk Osdorp in Amsterdam Nieuw-West, kwam door een trits kleinere vergrijpen in beeld én werd verdacht van een rol bij een liquidatie die past in de vete in de Amsterdamse onderwereld.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Politieonderzoek op het Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp, waar de doodgeschoten Massod Amin-Hosseini werd gevonden. Beeld Dingena Mol
Politieonderzoek op het Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp, waar de doodgeschoten Massod Amin-Hosseini werd gevonden.Beeld Dingena Mol

Amin Hosseini (Teheran, 1 juli 1988) werd door een passant dood gevonden op de bijrijdersstoel van een grijze Volkswagen Polo. Die stond op een parkeerplaats aan de Pisuissehof, om de hoek bij de Hegeraatstraat, waar hij woonde.

Hij is met één schot in zijn hoofd vermoord, mogelijk door iemand die in de auto zat - want de ruiten van de auto waren nog heel. Dat zou erop wijzen dat hij zijn latere moordenaar vertrouwde.

Een buurtbewoonster zegt 's nachts één schot te hebben gehoord. Dat kan kloppen met de toestand waarin hij werd aangetroffen door een passant: eerste onderzoeken van zijn lichaam wijzen erop dat hij niet lang dood was toen hij werd gevonden.

Jonge criminelen
Amin Hosseini kwam de laatste jaren geregeld bij de politie in beeld door wangedrag in het verkeer, (dronken) rijden zonder rijbewijs, het bezit van een gestolen motor en zijn omgang met groepjes jonge criminelen - meestal in Nieuw-West. In sommige zaken was hij zelf verdachte, bij andere misdrijven leek hij zijdelings betrokken.

Toen hij er eens door een agent op werd aangesproken dat hij op de trambaan liep, schold hij die uit.

Het beeld van een lastpak detoneert met een verdenking die belangrijker lijkt, en waarin wellicht het motief is te vinden voor de moord.

Alexander Gillis
Amin Hosseini werd er ook van verdacht dat hij betrokken is geweest bij de liquidatie van de beruchte crimineel Alexander Gillis op 20 februari van dit jaar in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam.

Deze eveneens in Nieuw-West opgegroeide 'Alekki' Gillis was dertig toen hij werd doodgeschoten nadat hij voor zijn woning in zijn auto was gestapt. De voormalige ramkraker Gillis werd er op zijn beurt weer van verdacht een rol te hebben gespeeld bij de liquidatie van de in het Amsterdamse milieu beruchte crimineel Redouan Boutaka, op 22 april 2012 in waterpijpcafé The Shisha Lounge in de Van Woustraat in De Pijp.

Gillis zou die avond op de begane grond de overige cliëntèle van het waterpijpcafé in bedwang hebben gehouden terwijl zijn medeverdachte Rida Bennajem in de kelder Boutaka doodschoot te midden van een groep getrouwen.

Slachtoffer Boutaka, die gewapend was en een kogelwerend vest droeg, stierf ter plekke.

Klik hier voor een actueel visueel overzicht van de onderwereldoorlog in Amsterdam, met meer informatie over de hoofdrolspelers.

Lees vandaag (4-9) meer in Het Parool: over de achtergronden van de liquidatie van Amin Hosseini en hoe de politie kampt met een capaciteitsprobleem door de moorden in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden