Gelikte docu Jesse had in campagne niet misstaan

Na een publiciteitsstorm die de aandacht voor de film alleen maar vergrootte, ging Jesse maandagavond in première in Carré in Amsterdam.

Hanneke Keultjes
Met de vertoning in Carré was de documentaire over de GroenLinks-leider via een omweg toch nog op de oorspronkelijk geplande dag te zien. Beeld ANP
Met de vertoning in Carré was de documentaire over de GroenLinks-leider via een omweg toch nog op de oorspronkelijk geplande dag te zien.Beeld ANP

GroenLinks-leider Jesse Klaver wist tijdens de verkiezingscampagne poptempels vol te krijgen, maar de 1700 stoelen tellende theaterzaal bleef voor een groot deel leeg. Een kaartje kostte dit keer ook 19 euro, de 'meet-ups' met Klaver waren gratis.

Toch leek het een GroenLinks-feestje. "We zijn allemaal vrienden onder elkaar," grapte gespreksleider Jort Kelder. "We stemmen immers allemaal GroenLinks." Op zijn verzoek staken de GroenLinks-stemmers hun vinger op. Die bleken toch in de meerderheid.

Zij zagen een gelikte film die in de campagne niet had misstaan. Sexy Jesse in boxershort en ontbloot bovenlijf. Liefhebbende echtgenoot Jesse die zijn vrouw teder zoent. Bezorgde vader Jesse die 'wakkergekotst' is door zijn zoon.

Persoonlijk
Het enige moment van ongemak bij Klaver is als hij in zijn geboorteplaats Roosendaal wordt geconfronteerd met een vrouw die zegt dat haar vader de beste vriend is van Klavers vader. Met zijn Marokkaanse vader heeft de GroenLinks-leider geen contact. Ook de scène kort na de uitvaart van zijn in april onverwacht overleden moeder is aangrijpend.

Filmmaker Joey Boink laat verder vooral zien dat niet alleen Klaver - maar met name de mensen om hem heen - gaan geloven in de monsteroverwinning voor GroenLinks. Als de exitpoll die op de verkiezingsavond 16 zetels laat zien, is de teleurstelling in een Amsterdamse hotelkamer pijnlijk merkbaar. Het zouden er uiteindelijk 14 worden. Maar Klaver eindigt positief: zijn 'beweging' gaat nog groeien.

Bloemetjes
Valt er dan niks te lachen in Jesse? Jawel, en die vrolijke noot komt uit onverwachte hoek op het moment dat Klaver wordt geschminkt voor een verkiezingsdebat. "Wil je nog iets in je haar?" wil de visagist van hem weten. Terwijl Klaver serieus in de spiegel tuurt, antwoordt CDA'er Sybrand Buma, die een stoel verderop zit, droogjes: "Bloemetjes, dat vind ik wel leuk."

'Commercieel feestje'
Met de vertoning in Carré was de documentaire over de GroenLinks-leider via een omweg toch nog op de oorspronkelijk geplande dag te zien. Een uitzending op de publieke omroep die voor maandagavond gepland stond, ging niet door omdat BNNVARA de film bij nader inzien niet wilde uitzenden.

De omroep, die zelf opdracht had gegeven voor de documentaire, stelde dat er twijfel kon ontstaan over de journalistieke onafhankelijkheid. De filmmaker was immers een jaar lang in dienst van GroenLinks.

Critici stelden dat de film daardoor thuishoorde in de zendtijd voor politieke partijen en niet op primetime door de publieke omroep diende te worden uitgezonden. "Dit is een commercieel feestje," benadrukte Kelder voor aanvang daarom nog maar eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden