Gelijkspel bij uitreiking Gouden Kalveren

Vreugde bij Jeroen Beker, Job Gosschalk, Frans van Gestel, scenarioschrijfster Kim van Kooten en regisseur Joram Lursen van de film Alles is Liefde die twee Gouden Kalveren won. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Vreugde bij Jeroen Beker, Job Gosschalk, Frans van Gestel, scenarioschrijfster Kim van Kooten en regisseur Joram Lursen van de film Alles is Liefde die twee Gouden Kalveren won. Foto ANP/Marcel Antonisse

UTRECHT - De uitreiking van de Gouden Kalveren leverde vrijdagavond geen grote winnaar op. Alles is Liefde mocht twee belangrijke prijzen mee naar huis nemen, die voor beste regie en beste film. De grootste kanshebber verzilverde echter niet meer van de zeven nominaties.

De belangrijkste prijzen voor de Nederlandse filmwereld werden uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het Gala van de Nederlandse Film vormde de afsluiting van de 28e editie van het Nederlands Film Festival. De jury kende Gouden Kalveren toe in zeventien categorieën.

Het werd een gelijkspel voor de genomineerde films. Het Zusje van Katia (zes nominaties), openingsfilm Het Echte Leven (vijf nominaties) en Tiramisu (twee nominaties) kregen elk twee beeldjes. De eerste voor vrouwelijke bijrol (Olga Louzgina) en scenario (Jan Eilander en Jolein Laarman), Het Echte Leven voor camera (Menno Westendorp) en montage (regisseur Robert Jan Westdijk) en de laatste voor muziek (Michiel Borstlap) en beste actrice (Anneke Blok).

Bloedbroeders (vijf nominaties) en Dunya & Desie (drie nominaties) gingen beiden met lege handen naar huis. TBS kreeg twee nominaties, maar won alleen de prijs voor production design. De jonge, debuterende acteur Robert de Hoog werd uitgeroepen tot beste acteur en Ton Kas mocht voor Vox Populi de prijs voor beste mannelijke bijrol in ontvangst nemen.

Beste lange documentaire werd slotfilm Bloody Mondays & Strawberry Pies, beste korte documentaire Landschappen Waar Niemand van Weet (II) en Rif werd beste korte film. Den Helder is de beste televisiefilm en Winterstilte werd bekroond voor het sounddesign.

De publieksprijs was voor Mafrika en het stuntteam van Willem de Beukelaer ontving de speciale juryprijs. De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek was voor Calimucho.

Het Nederlands Film Festival opende 24 september met Het Echte Leven. Bloody Mondays & Strawberry Pies was donderdag de slotfilm. Het festival trok een recordaantal van 145.000 bezoekers, 20.000 meer dan vorig jaar. (ANP)

www.filmfestival.nl

Winnaars Gouden Kalveren 2008

De winnaars van de Gouden Kalveren 2008 en de andere filmprijzen op een rij.

BESTE KORTE FILM
Eric Steegstra voor Rif

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
Melle van Essen en Riekje Ziengs voor Landschappen Waar Niemand Van Weet (II)

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Coco Schrijber voor Bloody Mondays & Strawberry Pies

BESTE TELEVISIEFILM
Jorien van Nes voor Den Helder

BESTE PRODUCTION DESIGN
Elsje de Bruijn voor TBS

BESTE CAMERA
Menno Westendorp voor Het Echte Leven

BESTE SOUND DESIGN
Huibert Boon, Alex Booy en Robil Rahantoeknam voor Winterstilte

BESTE MONTAGE
Robert Jan Westdijk voor Het Echte Leven

BESTE MUZIEK
Michiel Borstlap voor Tiramisu

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Ton Kas voor zijn rol in Vox Populi

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Olga Louzgina voor haar rol in Het Zusje van Katia

BESTE ACTEUR
Robert de Hoog voor zijn rol in Skin

BESTE ACTRICE
Anneke Blok voor haar rol in Tiramisu

BESTE SCENARIO
Jan Eilander en Jolein Laarman voor Het zusje van Katia

BESTE REGIE
Joram LÜrsen voor Alles is Liefde

BESTE LANGE SPEELFILM
Jeroen Beker en Frans van Gestel (Motel Films/IDTV Film), San Fu Maltha (Fu Works), Job Gosschalk (Kemna & Zonen) voor Alles Is Liefde

SPECIALE JURYPRIJS
Het stuntteam Willem de Beukelaer: Willem de Beukelaer, Marco Maas, Ronald Schuurbiers

Film 1 PUBLIEKSPRIJS
Mafrika van Paul Ruven

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
Calimucho van Eugenie Jansen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden