Update

Gelijk toelatingsbeleid voor Amsterdamse basisscholen

Vanaf het schooljaar 2015-2016 is het afgelopen met het gesjoemel, de ondoorzichtige loting en de willekeur rond de toelating in het basisonderwijs in Amsterdam. Voor alle kinderen, geboren vanaf juli 2011, geldt dan een uniform toelatingsbeleid.

Loes de Fauwe
null Beeld anp
Beeld anp

De gezamenlijke schoolbesturen in de stad, verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO), hebben vandaag de nieuwe toelatingsregels en werkwijze gepresenteerd. Wethouder Pieter Hilhorst van Onderwijs informeert vandaag de gemeenteraad.

Op 105 van de totaal 210 basisscholen in de stadsdelen West, Zuid, Oost (de Watergraafsmeer) en Noord is vorige schooljaren geëxperimenteerd met uniforme toelatingsregels. Die blijken goed te bevallen. Meer kinderen dan in het willekeurige toelatingstraject vinden een plek op een gewenste school, aldus de bestuurders.

'Rechtsgelijkheid'
Zij noemen dit uniforme toelatingsbeleid 'eenvoudig en transparant' en 'bevorderlijk voor de rechtsgelijkheid'. Straks geven ouders na bericht van de gemeente hun kind na zijn tweede verjaardag op bij de school van hun eerste keuze. Zij vermelden dan meteen vijf alternatieve voorkeuren. Hun keuzegebied wordt niet meer bepaald door de postcode van een school, maar door het eigen woonadres. Ouders zullen altijd, zo wordt gegarandeerd, uit minstens zes scholen én gevarieerd kunnen kiezen.

Kinderen hebben straks altijd voorrang in hun eigen woonwijk.
Toestanden zoals voorheen in met name in Amsterdam-Centrum en -Zuid, waar populaire scholen hun eigen beleid hanteerden en door ouders bijna werden gestalkt om een kind een plek te geven, zijn dan voorbij.

Inschrijving buiten het keuzegebied blijft mogelijk, maar dan is er geen voorrang.

Notaris
De toewijzing van plaatsen op de scholen verloopt centraal en geautomatiseerd. Ook eventuele loting gaat digitaal en dus, zegt BBO-bestuursvoorzitter Herbert de Bruijne, 'volledig a-selectief': 'Desgewenst halen we daar ook nog een notaris bij.'

Voorrang op een basisschool waar broertjes of zusjes zitten, blijft bestaan, evenals voorrang voor kinderen van voorscholen of IKC's (Integrale Kindcentra, waar opvang, voorschool en basisschool bijeen zitten). Die IKC's mogen geen routes worden om aan de uniforme toelatingsregels te ontsnappen, laat Hilhorst weten. 'Dat zullen we in de gaten houden.'

De Bruijne voorziet voor komende tijd al minder chaos en frustratie bij de schoolkeuze: 'Er zijn klassen bijgekomen, maar vorig jaar bleken op de wachtlijsten ook heel veel kinderen te staan die dubbel waren ingeschreven. Dat probleem hebben we straks niet meer.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden