Ten Slotte

Geliefde filmmaker Richard Attenborough (1923-2014) wilde de wereld verbeteren

De Engelse acteur, regisseur en filmproducent Richard Attenborough is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan de de BBC.

Richard Attenborough Beeld ap
Richard AttenboroughBeeld ap

Attenborough zal voor jongere generaties vooral verbonden zijn aan 'Jurassic Park', een baanbrekende blockbuster van Steven Spielberg uit de zomer van 1993.

Attenborough speelde John Hammond, oprichter van een bedrijf dat dinosaurussen tot leven wist te wekken. Terwijl de Hammond uit de roman van Michael Crichton alle trekken van een dokter Frankenstein had, die uiteindelijk werd verzwolgen door zijn eigen monsters, was de Hammond van Spielberg en Attenborough een stuk menselijker. Spielberg was niet voor niets terechtgekomen bij de Britse acteur en regisseur, één van de meest gewaardeerde en geliefdste mensen uit de Britse filmwereld.

Spielberg: 'Hij gaf de wereld een cadeau met zijn emotionele epos Gandhi en hij was de perfecte park­directeur die dinosaurussen tot leven bracht als John Hammond in 'Jurassic Park'. Hij was een goede vriend en ik schaar me bij vele anderen die hem adoreren.'

Labour
Richard Attenborough, de oudere broer van de bekende natuurdocumentairemaker David Attenborough, was een man van meerdere carrières, waarin centraal een onwankelbare overtuiging stond dat hij als film­maker de wereld kon en moest verbeteren.

Hij was vrijwel zijn hele leven lid van Labour en bekleedde tal van publieke functies, als directeur, voorzitter of president van instellingen als de Royal Academy of Dramatic Art, de British Film Institute, Channel 4, de Tate Gallery en voetbalclub Chelsea. Net als zijn broer David werd hij zelf ook als een British treasure beschouwd.

Terrible crap
Het hoogtepunt van zijn regisseursleven was de biopic 'Gandhi' uit 1982 (met Ben Kingsley in de titelrol), een film waar hij twintig jaar voor vocht, een hypotheek op zijn huis nam en filmrollen speelde die hij zelf als terrible crap (verschrikkelijke rotzooi) omschreef. De triomf was des te groter toen Gandhi acht Oscars won, waaronder die voor beste hoofdrol, beste regie en beste film - die laatste twee prijzen gingen naar Attenborough.

Hij maakte ook één film in Nederland. In 1976 probeerden hij en producent Joe Levine de oorlogsklassieker 'The longest day' naar de kroon te steken met 'A bridge too far', een sterrenepos over de Slag om Arnhem. De Nederlandse acteurs werden ongeveer vermorzeld door het acteursgeweld van sterren als Sean Connery, James Caan, Michael Caine en Anthony Hopkins.

Regisseren
Richard Attenborough werd op 29 augustus 1923 geboren; zijn vader was directeur van University College, Leicester. Allebei zijn ouders waren actieve Labourleden. Richard maakte zijn filmdebuut al in 1942, terwijl hij nog op de theaterschool zat. Drie decennia lang was hij één van de bekendste Britse acteurs; zijn optreden in 'Brighton Rock' (1947), in de rol van moordenaar Pinky, wordt als zijn bes­te rol gezien.

Hij wilde echter meer betekenen in de filmwereld en begon zelf te produceren en regisseren. Na Gandhi is 'Cry freedom', over de dood van de Zuid-Afrikaanse activist Steve Biko, de succesvolste uit zijn filmografie: een film die zich tegen racisme en imperialisme keerde, 'impeccably (onberispelijk) liberal', aldus de BBC.

Attenborough toont in 1983 twee van de acht Oscars die hij won voor de film 'Gandhi'. Beeld ap
Attenborough toont in 1983 twee van de acht Oscars die hij won voor de film 'Gandhi'.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden