Plus

Gelegenheidsrokers: deze smoezen gaan in rook op

'Af en toe een sigaretje kan geen kwaad.' Gelegenheidsrokers hebben smoezen te over om niet met roken te stoppen. Luc van Lonkhuijzen (45), gynaecologisch oncoloog in het AMC, en Miriam de Kleijn (46), huisarts en epidemioloog, prikken de leugentjes door.

Nynke van Zwol
De Kleijn: 'Er zit rattengif in sigaretten. Waarom zou je dat in je lichaam stoppen?' Beeld Lotte Bronsgeest
De Kleijn: 'Er zit rattengif in sigaretten. Waarom zou je dat in je lichaam stoppen?'Beeld Lotte Bronsgeest

Ik rook zo weinig, deze hoeveelheid kan mijn lichaam nog wel afbreken
Luc van Lonkhuijzen:"De gifstoffen in tabaksrook worden niet afgebroken. Je zuigt die je lichaam in en daar richten ze schade aan. Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten. Natuurlijk wordt de schade groter als je meer rookt, maar ook met twee per dag loop je al meer kans op ziektes als kanker, aderverkalking, verminderde vruchtbaarheid. Je rookt je eitjes en je zaadcellen letterlijk op."

Ik rook alleen maar op feestjes, en soms weken helemaal niet
Miriam de Kleijn: "Wist je dat er in Ierland sinds het rookverbod in pubs een duidelijke afname is van het aantal hartinfarcten? Ook bij niet-rokers; dat was dus alleen al het effect van mee­roken. Je kunt acuut een hartinfarct krijgen van één sigaret, terwijl je hem rookt: er kan een bloedstolseltje
ontstaan dat een slagader kan afsluiten."
Van Lonkhuijzen: "Als je heel soms rookt, kun je toch zonder? Het is dus toch een vorm van verslaving. Je drinkt iets en dan hoort daar dat gevoel bij dat de nicotine veroorzaakt. Maar één sigaret is al schadelijk."

Ik woon buiten de stad, ik krijg al die uitlaatgassen niet binnen. Dan kan ik best een paar sigaretjes roken
"Daar moet ik wel een beetje om lachen," zegt De Kleijn. "Je zegt toch ook niet: 'Ik woon niet in een oorlogsgebied, dus dan kan ik wel met een ­pistool schieten?' Bovendien zijn de gevolgen van luchtvervuiling vele malen kleiner dan van roken. Per jaar overlijden naar schatting vierduizend mensen door vieze lucht en twintigduizend door roken. Het een overkomt je, het ander doe je zelf."

Ik woon juist ín de stad, ik krijg tóch al die uitlaatgassen al binnen. Wat maken die sigaretjes dan nog uit?
Van Lonkhuijzen haalt een in Rotterdam uitgevoerd onderzoek aan:
in de vieste straten, met veel fijnstof, is gekeken naar de gezondheid van de kinderen. "Kinderen met ouders die niet rookten hadden niks. Kinderen met rokende ouders hadden luchtwegproblemen. Van die uitlaatgassen alleen is de schade beperkt, maar de combinatie met roken is erg schadelijk."

Ik sport veel, daarmee compenseer ik het roken
Van Lonkhuijzen: "Ook sporters krijgen de ziektes die rokers krijgen." De Kleijn:" Je maakt het jezelf als sporter alleen maar heel moeilijk. Je hebt minder lucht, een slechte conditie. Je kunt roken niet compenseren door sporten, die schade is er evenzogoed."

Ik heb helemaal geen lichamelijke klachten, waarom zou ik stoppen?
Van Lonkhuijzen: "Is dat zo? Of accepteer je die kortademigheid en vat je dat op als klachtenvrij? Mensen die stoppen met roken gaan zich altijd beter voelen. De ellende is dat die hele erge ziektes zich pas na lange tijd openbaren. Elk jaar krijgen twaalfduizend mensen longkanker, meer dan tachtig procent door roken. Binnen vijf jaar na de diagnose is vijfentachtig procent van hen overleden."

De Kleijn kan zich over deze smoes flink opwinden: "Er zit rattengif in
sigaretten. En toiletreiniger, nagel­lakremover. Waarom zou je dat in je
lichaam stoppen? Als sigaretten nú op de markt kwamen, werden ze meteen verboden. Je denkt dat je geen klachten hebt, maar je houdt jezelf voor de gek."

Van Lonkhuijzen: 'Kinderen met rokende ouders hadden luchtwegproblemen' Beeld Lotte Bronsgeest
Van Lonkhuijzen: 'Kinderen met rokende ouders hadden luchtwegproblemen'Beeld Lotte Bronsgeest

Ik ben nog jong en ik heb gehoord dat je tot je dertigste kunt roken zonder schade
"Nee hoor, de directe effecten van het roken heb je ook voor je dertigste." zegt De Kleijn. "Maar het is wel zo dat je als je jong stopt na een tijd weer bijna net zo gezond kunt worden als een niet-roker. Hoe langer je hebt gerookt, hoe langer het duurt. Maar stoppen is altijd goed. Al na een jaar is de kans op een hartinfarct gehalveerd, en na tien tot vijftien jaar de kans op longkanker ook."

Ik kan zo goed ontspannen van die paar sigaretjes. En stress is ook heel slecht voor je
"Weet je waarom je zo goed kunt ontspannen van die sigaret?" vraagt Van Lonkhuijzen. "Omdat je je verslavingsbehoefte bevredigt. Je raakt juist gestrest door de behoefte aan nicotine. Als je niet zou roken, zou je van jezelf al ontspannener zijn."

Mijn oma is honderd geworden en die heeft haar hele leven gerookt
De Kleijn: "Dan zeg ik altijd: 'Tuurlijk kun je de snelweg oversteken en levend aan de overkant komen.' Het is Russische roulette. Als jij genetisch zo in elkaar zit dat je honderd kunt worden met roken, ben je die ene uitzondering, maar één op de vier rokers haalt zijn pensioen niet."
Van Lonkhuijzen is over deze smoes kort maar krachtig: " De rokende oma van honderd komt altijd weer terug in alle smoezen. Maar je hoort nooit iemand over al die rokende oma's die nooit oma zijn geworden, omdat ze voor die tijd al waren overleden aan een hartaanval of longkanker."

Hulp bij het stoppen? Kijk op de website www.ikstopnu.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden