Gele hesjes in Amsterdam: 'We willen een stem hebben'

Nederlandse Gele Hesjes demonstreren zaterdag bij de Stopera in Amsterdam. Initiatiefnemer is Jikkenien Deerenberg (55) uit Zuid.

Josien Wolthuizen
Jikkenien Deerenberg Beeld
Jikkenien DeerenbergBeeld

­Waar demonstreert u tegen?
"Tegen de verharding van de maatschappij. De vrijheid van meningsuiting staat onder druk, we moeten politiek correct zijn. Dat wringt. We raken onszelf kwijt. Met de demonstratie wil ik laten zien dat we een stem willen hebben. Het is bij ons geen demonstratie uit woede tegen benzineprijzen zoals in Frankrijk. We hebben het goed in Nederland. Het probleem is dat we niet meer worden gehoord. Er wordt veel over onze hoofden heen beslist."

Waar doelt u op als u het heeft over de verharding van de maatschappij?
"Neem de Zwarte Pietendiscussie. Ik had er begrip voor dat mensen het racistisch vinden. De roetveegpiet leek me een goed idee. Totdat de demonstranten een kinderfeestje wilden verzieken en het steeds meer op het spits gedreven werd. Dan gooi je als Hollander de kont tegen de krib. Er is geen begrip meer voor elkaar."

"Het gaat er ook over dat we niet serieus worden genomen door de regering. We worden zoet gehouden met inlegvelletjes. We raken onze soevereiniteit kwijt aan Europa. Het Oekraïnereferendum is zonder pardon opzijgeschoven. Nu worden we overladen met goedkope plofkippen uit Oekraïne, terwijl onze kippenboeren het hoofd amper boven water kunnen houden."

In Frankrijk gaat de verhoging van de benzineprijzen niet door.
"Ik voel me daar door gesterkt. Het geeft het gevoel dat burgers iets voor elkaar kunnen krijgen. Natuurlijk zijn wij anders dan de Fransen: calvinistisch en terughoudend. Maar we moeten onze stem laten horen."

In Frankrijk zijn rellen uitgebroken bij de demonstraties.
"Dat rellen is afschuwelijk. Dat wil ik echt benadrukken. We zijn niet nationalistisch en willen niks te maken hebben met extreme groeperingen. Ik heb de demonstratie aangemeld bij de gemeente en goede afspraken gemaakt met de politie. Spandoeken en vlaggen worden niet toegestaan, net als bivakmutsen en andere gezichtsbedekking."

Hoe ga je extreme groeperingen tegenhouden als ze toch komen?
"Ik laat me niet in een hoek duwen als een kleine groep het wil verstieren. Ik ga ervan uit dat de politie niet hoeft in te grijpen."

Hoe ziet de demonstratie eruit?
"We verzamelen zaterdag om 11.30 uur met gele hesjes aan bij de Stopera. Dan zingen we het lied 15 miljoen mensen en lopen twee rondjes om de Stopera. Ik neem vijftig rozen mee om uit te delen. We willen laten zien dat we vreedzaam zijn. Ik heb al een aantal aanmeldingen, maar ik weet niet hoeveel mensen er komen. Ik hoop dat ik er niet in mijn eentje zal staan."

Waarom heeft u tot de demonstraties in Frankrijk gewacht voordat u in actie kwam?
"Jan Dijkgraaf en Ebru Umar hebben met de demonstratie in Den Haag van zaterdag de steen in de vijver gegooid. Ze zeiden te hopen dat wij het zouden overnemen. Dat doe ik."

Lees ook: Geen 15 miljoen gele hesjes, wel veel onvrede in het land

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden