Plus

Gele hesjes in Amsterdam: 'Gat tussen rijk en arm moet kleiner'

Ook in Amsterdam gingen zaterdag zo'n honderd mensen de straat op uit ongenoegen over een breed scala aan onderwerpen. Vier 'gele hesjes' over wat volgens hen het probleem is.

Deelnemers aan de demonstratie zaterdag bij de Stopera. Beeld Dingena Mol
Deelnemers aan de demonstratie zaterdag bij de Stopera.Beeld Dingena Mol

'Ik kan nergens terecht'

Naam: Tanja Helsloot (58)
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: werkt in souvenirwinkel
Favoriete politieke partij: Partij voor de Dieren

"Ik woon boven de winkel waar ik werk. De huurprijs van de winkel en woning stijgt met 80.000 euro, dus mijn baas kan de winkel niet meer lang bestieren. Dat betekent dat ik straks m'n woning uit moet. Ik woon al 58 jaar in Amsterdam, sta bijna 19 jaar ingeschreven bij Woningnet, maar ik kan nergens terecht. Daar maak ik me het meeste zorgen om. En daarom ben ik hier. Ik heb vrij genomen van m'n werk om te kunnen demonstreren."

"Als ik burgemeester van Amsterdam was, zou ik als eerste zorgen voor betaalbare huurwoningen voor Amsterdammers. Ik heb niets tegen buitenlanders, maar ik vind het belangrijk dat er goed voor de eigen burgers wordt gezorgd."

Tanja Helsloot (58). Beeld Dingena Mol
Tanja Helsloot (58).Beeld Dingena Mol

'Gat tussen arm en rijk moet kleiner'

Naam: Marc Roosenburg (38)
Woonplaats:
Nieuwehorne (Friesland)
Beroep: werknemer van Philips
Favoriete politieke partij: Forum voor Democratie

"Ik ben het niet eens met het Nederlandse migratiebeleid. Het is veel te duur, en dat gaat ten koste van de Nederlanders. Ik ben lid van het Forum voor Democratie en het is volkomen terecht dat Thierry Baudet niet wil dat Nederland het Marrakesh Immigratiepact ondertekent. Helaas wil dit kabinet dat wel."

"Ik ben tegenstander van premier Mark Rutte. Hoe hij het belangen van Unilever heeft gediend door te pleiten voor het afschaffen van de dividendbelasting, dat is stuitend. Daarom vind ik dat hij moet aftreden, zoals Unilever-topman Paul Polman ook is afgetreden."

"Als ik het in Nederland voor het zeggen had, zou ik er als eerste voor zorgen dat er minder inkomensverschillen bestaan. Het gat tussen rijk en arm moet kleiner."

Marc Roosenburg (38). Beeld Dingena Mol
Marc Roosenburg (38).Beeld Dingena Mol

'Het leven in Nederland is duur'

Naam: Sietie Bakker (37)
Woonplaats: Nieuwehorne (Friesland)
Beroep: inpakker van snoep bij Continental Candy Industries
Favoriete politieke partij: Forum voor Democratie

"Ik ben iets voor 9 uur in de trein gestapt om in Amsterdam te kunnen zijn. Ik vind dat de woonlasten omlaag moeten. Ook de benzine- en sigarettenprijzen moeten omlaag. Dat maakt het leven een stuk leuker. Ik ben nog geen lid van het Forum voor Democratie, zoals mijn vriend Marc Roosenburg, maar ik denk erover na om dat te worden."

"Het leven in Nederland is duur, terwijl we een heel rijk land zijn. De economie is de afgelopen jaren uit het slop geraakt en draait nu heel goed, maar niet iedereen profiteert genoeg. Het eerste dat ik zou doen als ik de baas van Nederland was, is de zorg goedkoper maken."

Sietie Bakker (37). Beeld Dingena Mol
Sietie Bakker (37).Beeld Dingena Mol

'Wat we verdienen, moet naar de Nederlanders'

Naam: Kees Stevense (50)
Woonplaats: Volendam
Beroep: internationaal procesmanager bij Boskalis
Favoriete politieke partij: Forum voor Democratie

"Voor mijn werk kom ik al vijftien jaar over de hele wereld. In arme landen leeft het idee dat iedereen in Nederland de welvaart voor niets krijgt, maar we moeten juist hard werken. Wat we verdienen, moet ten goede komen aan de Nederlanders."

"Ik heb altijd CDA gestemd, maar mijn voorkeur gaat nu uit naar Forum voor Democratie. Die partij luistert beter naar de burgers."

"Vorige week was ik ook bij de demonstratie van de gele hesjes in Den Haag. Nu ben ik in Amsterdam. Als er volgende week weer een demonstratie in Nederland is, ben ik er niet bij. Dan ben ik aan het werk in Bangladesh. Ook met een geel hesje, maar dat hoort bij de werkkleding."

Kees Stevense (50). Beeld Dingena Mol
Kees Stevense (50).Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden