Geldnood bedreigt Circus Elleboog

Circus Elleboog heeft een tekort van 426.000 euro op de lopende begroting. Binnenkort wordt bekend of subsidieverstrekkers het tekort kunnen aanvullen.

Lorianne van Gelder
Foto ter illustratie Beeld ANP
Foto ter illustratieBeeld ANP

Het is erop of eronder voor het jeugdcircus. Begin dit jaar kwam het tekort aan het licht. Eind juni werd directeur Aad Kuin ontslagen en trad interim-directeur Zafer Yurdakul aan.

Yurdakul, voormalig lid van de raad van toezicht, heeft deze zomer gewerkt aan een bezuinigingsplan en wacht nu het groene licht af van de subsidieverstrekkers en fondsen. Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente, stadsdeel West, woningbouwvereniging Ymere en Stichting Jeugdhuizen Amsterdam moeten de ruim vier ton opbrengen. Ook zal er worden gesneden in het personeelsbestand.

Inschattingsfout
De tekorten worden vooral toegeschreven aan de verhuizing van het jeugdcircus van de Passeerdersgracht naar Laan van Spartaan in Nieuw-West. Het splinternieuwe gebouw kostte vijf miljoen euro en werd in november betrokken. Hoewel de gemeente de bouwkosten op zich nam, waren de bedragen voor hogere stookkosten, een groot openingsfeest en het werven van nieuwe deelnemers niet voldoende gedekt.

'We hebben het te laat gemerkt,' zegt artistiek leider Raphael Beaumont, lid van het managementteam. 'Er was geen zicht op de exacte cijfers,' verklaart Leo Verhagen, manager projecten. Vorig jaar was de begroting bijna twee miljoen euro. 2012 is nog wel positief afgesloten, de tekorten zijn doorgeschoven naar dit jaar.

Het jeugdcircus, in 1949 opgericht om kinderen van de straat te houden, is wel weer met het nieuwe seizoen begonnen, maar veel medewerkers vrezen voor hun baan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden