PlusBouwwoede

Gelderlandplein is chic 'eiland' tussen vele tinten grijs

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad duizenden nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in 'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken?

Lex Boon
Rond lunchtijd verlaten de zakenmannen in optocht de Zuid­as om een broodje te halen op het Gelderlandplein. Beeld Marc Driessen
Rond lunchtijd verlaten de zakenmannen in optocht de Zuid­as om een broodje te halen op het Gelderlandplein.Beeld Marc Driessen

'Kijk, dit is een gewone lantaarnpaal," zegt Paul Bremmer. Vervolgens steekt hij de straat over. "En dit is onze lantaarnpaal. Gemaakt van rvs."

Bremmer is hoofd commercieel beheer bij Kroonenberg Groep, eigenaar van veel retailvastgoed, waaronder winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert. In 2008 nam het bedrijf het verouderde winkelcentrum over en de afgelopen jaren werd het volledig vernieuwd.

En in winkelstraten mag het dan slecht gaan, het winkelcentrum floreert. In elk geval dit winkelcentrum.

Het nieuwe Gelderlandplein, dat in april werd geopend, sluit met de hoge en brede passages, de kunstwerken en het winkelaanbod aan bij de Zuidasallure. Het werkt, aldus Bremmer. De retailers zijn in elk geval tevreden over de omzetten. "En die zijn uiteindelijk onze klant."

Bussen
Daar doet Kroonenberg Groep dan ook zijn best voor. Toen het GVB vorig jaar besloot de route van de niet rendabele buslijn 62 door Buitenveldert aan te passen, trok het vastgoedbedrijf zelf de portemonnee.

Sindsdien wordt het GVB ingehuurd om een speciale Gelderlandpleinbus te laten rijden over een groot deel van de route van lijn 62. De bijbehorende app die werd ontwikkeld - waarbij je precies kunt zien waar de bussen zich bevinden - zou het normale openbaar vervoer ook goed kunnen gebruiken.

Het vernieuwde winkelcentrum. Beeld Eva Plevier
Het vernieuwde winkelcentrum.Beeld Eva Plevier

Chique tegels
De publiek-private samenwerking zie je ook terug bij de inrichting van de openbare ruimte. De GVB heeft verstand van bussen, dus Kroonenberg Groep laat het vervoerbedrijf dat regelen.

Zelf hebben ze verstand van hoe een consument zich 'optimaal op zijn gemak' voelt rondom een winkelcentrum. Dus is met de gemeente afgesproken dat Kroonenberg Groep ook de inrichting van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum verzorgt. Vandaar dat op dit stukje gemeentegrond rvs-lantaarnpalen staan. En op de stoep liggen geen normale tegels, maar een chique variant die ook op de Zuid­as wordt gebruikt.

Pakkenparade
Daarmee vormt het Gelderlandplein wel een eiland in de zee van de in verschillende tinten grijze gemeentetegels. Bremmer begrijpt dan ook precies wat wordt bedoeld als in Koers 2025 wordt geschreven dat 'op korte termijn de verbetering van de relatie Zuidas-­Gelderlandplein opgepakt kan worden'.

Volgens Bremmer is op de route van 'de pakkenparade' duidelijk te zien wat beter zou kunnen. Rond lunchtijd verlaten de zakenmannen in optocht de Zuid­as om een broodje te halen op het Gelderlandplein. Dan wandelen ze wel even door een andere wereld: die van de oude woningen langs de Willem van Weldammelaan.

Ruim opgezette appartementencomplexen met veel groen, maar wel gewoon oud. De luxe van de Zuidas lijkt hier even ver weg. Het zijn twee werelden die hard botsen.

Bremmer heeft ideeën over hoe dit kan worden aangepakt. Tegenover het Gelderlandplein hebben oude woningen al plaatsgemaakt voor nieuwbouw. "Hoe mooi zou het zijn als je deze ontwikkeling kunt doortrekken? Dat de Zuidas, het Gelderlandplein en de ruimte ertussen echt samen een groot stedelijk gebied gaan vormen." Langzaam wordt het Gelderlandplein een groter eiland, tot het geen eiland meer is.

Lees de rest van de serie Bouwwoede: Woningnood in de stad: waar kan nog gebouwd worden?

De ligging van het Gelderlandplein Beeld Laura Van Der Bijl
De ligging van het GelderlandpleinBeeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden