Geldboete voor componist Rob Bolland

Componist Rob Bolland is dinsdag tot een geldboete van 400 euro veroordeeld. Volgens de politierechter in Haarlem heeft hij zich in augustus 2011 schuldig gemaakt aan lokaalvredebreuk en verzet tegen zijn aanhouding. De officier van justitie eiste 2 weken geleden een geldboete van 460 euro.

Rob Bolland (L) en zijn advocaat Geertjan van Oosten. Beeld anp
Rob Bolland (L) en zijn advocaat Geertjan van Oosten.Beeld anp

Bolland was in augustus 2011 bij Buma/Stemra in Hoofddorp voor een gesprek over een conflict om geld. Toen het gesprek door juristen van Buma/Stemra werd beëindigd vanwege de onrustige en agressieve houding die Bolland aannam, bleef hij zitten in de hal van het gebouw en weigerde hij te vertrekken.

Uiteindelijk werd de 58-jarige Bolland door de ingeschakelde politie in de boeien geslagen,toen hij ook na zijn aanhouding weigerde mee te gaan en zich losrukte toen agenten hem bij de arm wilden meenemen. Volgens de politierechter hadden de agenten daarmee voldoende gronden om hem in de boeien te slaan.

Bolland sprak direct na het vonnis van 'de zwartste dag in de 100-jarige geschiedenis van Buma/Stemra'. Volgens hem heeft de organisatie laten zien dat elk lid hetzelfde kan overkomen en is sprake van 'schandelijk en monopolistisch gedrag'.

Kwalijke rol
Op de achtergrond speelt een conflict over royalties die Bolland door toedoen van muziekuitgever Willem van Kooten zegt te zijn misgelopen. Buma/Stemra heeft in die zaak een kwalijke rol gespeeld, aldus Bolland.

De componist kondigde dinsdag aan bij het gerechtshof in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Of het zover komt, lijkt twijfelachtig. Volgens de rechtbank Haarlem weegt het hof eerst of de zaak in behandeling kan worden genomen. Bij zaken waarin geldboetes zijn opgelegd, ligt de grens daarvoor in de regel bij 500 euro.

Componisten die zich achter Bolland scharen, beginnen een meldpunt waar medegedupeerden hun klachten over het functioneren van de auteursrechtenorganisatie kwijt kunnen. Het meldpunt is een van de initiatieven van hun nieuwe organisatie KleanMusic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden