Geldboete voor antifascistische bordjes op galerie

Arthur Graaff (68) van de van Bond van Antifascisten (AFVN) moet een geldboete van 300 euro betalen voor het beplakken van The Totalitarian Art Gallery aan het Singel met beledigende posters.

Het Parool
De bordjes zoals ze in mei 2015 op The Totalitarian Art Gallery geplakt werden. Beeld Mark Vos
De bordjes zoals ze in mei 2015 op The Totalitarian Art Gallery geplakt werden.Beeld Mark Vos

Dat heeft de rechter deze week bepaald. Graaff hing in april 2015 vijf pamfletten met teksten als 'verboden voor Joden, negers en moslims' op de galerie. Hij protesteerde daarmee tegen een door Adolf Hitler gesigneerde editie van Mein Kampf, die destijds te koop lag in de galerie.

Volgens de AFVN-woordvoerder was de actie niet bedoeld tegen de eigenaar van The Totalitarian Art Gallery, maar als protest tegen de weigering van politie en Openbaar Ministerie om tegen de verkoop van het boek op te treden. "Ik wilde laten zien dat we het er niet mee eens waren dat er niet wordt opgetreden tegen een galeriehouder die een boek verkoopt dat sinds 1974 in Nederland verboden is."

In eigen hand
De rechter vindt dat dat geen reden om een winkel te beplakken met dit soort posters. "De rechtbank kan begrip opbrengen voor het feit dat verdachte strijdt tegen de verspreiding of verkoop van fascistische artefacten en dat de verheerlijking daarvan in neonazistische kringen hem doet huiveren. Dit mag echter geen vrijbrief zijn om het recht dan maar in eigen hand te nemen."

Graaff moet daarom 300 euro boete betalen, zoals eerder ook geëist werd door het Openbaar Ministerie.

Tegen galeriehouder Michiel van Eyck die het boek van Hitler in bezit heeft, loopt nog steeds een zaak, nadat Federatief Joods Nederland eind 2013 aangifte deed. Dit proces is nog gaande en ligt in cassatie bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden