Geldboete geëist tegen agent die Harm Wimmenhove doodreed

Harm Wimmenhove werd in september 2016 doodgereden op de Nassaukade.Beeld Eigen foto

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van twee maanden tegen de politieagent die Harm Wimmenhove (34) in 2016 doodreed op de Nassaukade. 

Hondengeleider Raymondo A. (32) wordt verweten dat door zijn toedoen gevaar is ontstaan op de weg. Op het moment van het ongeluk reed hij met zeker 81 kilometer per uur over de Nassaukade. De officier van justitie erkent weliswaar dat A. zich daarmee aan de richtlijnen van de politie hield, maar vindt wel dat hij zijn snelheid had moeten aanpassen omdat hij uit een bocht kwam, het zicht op het fietspad slecht was en een oversteekplaats voor fietsers naderde. 

Het was die oversteekplaats, ter hoogte van de Potgieterstraat, waar Wimmenhove de Nassaukade overstak, op weg naar huis na een avondje varen met vrienden. A. verklaarde dat Wimmenhove uit het niets opdook: hij kon niet meer uitwijken. De botsing was zo hard dat Wimmenhove aan de overkant van de weg op een andere auto belandde. Hij raakte zwaargewond en overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak aanvankelijk. Wimmenhove, zo redeneerde het OM, had voorrang moeten verlenen en zou ook zijn overleden als de politieagent de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur had gereden. De ouders van Wimmenhove spanden daarop met succes een artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof, dat het OM dwong de zaak alsnog voor de rechter te brengen.

Een nieuwe analyse van het ongeval wees uit dat Wimmenhove het ongeluk waarschijnlijk wél zou hebben overleefd als de agent niet te hard had gereden. Volgens berekeningen zou hij dan al aan de overkant zijn geweest. Omdat er alleen sprake is van een snelheidsovertreding, vroeg de officier A. vrij te spreken van dood door schuld.

Open wond

De zitting trok veel belangstellenden. Nabestaanden van Wimmenhove, maar ook familieleden van de verdachte. A. verklaarde dat zijn leven de afgelopen drie jaar is veranderd, maar dat hij niet graag over zijn situatie praat, omdat het volgens hem in het niet valt bij het leed van de nabestaanden van Harm.  

Op aandringen van de rechtbank deed hij toch een poging. “Ik ben een gesloten persoon die niet veel dingen deelt. Ik probeer dingen zelf op te lossen, maar dat is soms ook moeilijk. Het zal altijd een open wond blijven. Ik kan het ook niet afsluiten. Maar ik wil niet zielig gevonden worden, dat is het laatste wat ik wil. Het is nooit mijn bedoeling geweest om dit te veroorzaken. Ik begrijp de reactie van de familie volkomen.”

Anders dan de officier van justitie, zijn de ouders van Harm van mening dat A. wel degelijk schuldig is aan de dood van hun zoon. “U, meneer A., had nooit zo roekeloos hard over de Nassaukade mogen rijden. Dat maakt ons boos. Dit ongeluk had voorkomen kunnen worden. (...) Wat voor leed u heeft aangericht in ons gezin en in de vriendenkring van Harm is niet te beschrijven,” zei moeder Coos Wimmenhove.

Afschuwelijk

Vader Roel Wimmenhove wil dat ‘alle agenten beseffen dat je niet zomaar de regels naar je hand kunt zetten. “Je zoon, vriend of broer op deze manier verliezen is afschuwelijk.” Een van de zussen van Harm, die zwanger was toen het ongeluk gebeurde, liep door de gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis op.

Volgens A., die nog steeds als hondengeleider bij de politie werkt, heeft hij veel met collega’s over het ongeluk gepraat. “We hebben elkaar ervan bewust gemaakt dat dit daadwerkelijk kan gebeuren. Daarom hebben we trainingsdagen georganiseerd met betrekking tot de rijvaardigheid en situaties die zich kunnen voordoen.”

De rechtbank doet op 14 november uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden