Geld voor Van Gogh hoogst onzeker

Schilderijen gemaakt door Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Beeld anp
Schilderijen gemaakt door Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam.Beeld anp

Het is hoogst onzeker dat de gevonden oplossing voor de Van Goghcollectie in de Hermitage doorgaat. De gemeenteraad is zeer kritisch over de gemeentelijke bijdrage van zes ton.

Groot was gisteren de opluchting bij wethouder Carolien Gehrels (Cultuur). De topstukken van de Van Goghcollectie zouden gedurende de gehele verbouwing van zeven maanden te zien zijn in de Hermitage aan de Amstel. Aanvankelijk was alleen in de eerste vier maanden voorzien. Gehrels drong er bij het Van Gogh, een rijksmuseum, op aan een oplossing te vinden voor de resterende drie maanden.

Bijdrage
Het museum was daarvoor al in overleg met de Hermitage. Vorige week kwamen de betrokken partijen verlenging van het verblijf overeen. Om dat mogelijk te maken heeft Gehrels een bijdrage van zes ton toegezegd als tegemoetkoming in de te maken kosten. Enig voorbehoud: de gemeenteraad die nog moet instemmen.

Die lijkt daar allerminst toe bereid. Alle partijen benadrukken het culturele en economische belang van de zichtbaarheid van de befaamde collectie, maar vallen over de bijdrage. 'Het is natuurlijk heel gek dat het Van Gogh Museum door eigen toedoen in de problemen komt en de gemeente vervolgens geld moet bijleggen voor de oplossing,' zegt VVD-raadslid Marja Ruigrok.

'Het is bovendien opmerkelijk dat er opeens zes ton is terwijl er zo veel wordt bezuinigd op gemeentelijke kunst en cultuur,' zegt GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg.

Oppositie
Ook de oppositiepartijen D66 en SP zijn kritisch. 'Ons antwoord is: nee,' zegt D66-leider Jan Paternotte. 'Knap dat de wethouder zomaar zes ton vindt, maar die zijn niet voor een rijksinstituut met een probleem.'

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage, noemt de gemeentelijke bijdrage essentieel. 'Anders zou ik het de wethouder niet hebben gevraagd.' 'Maar ik vertrouw op de vechtlust en het optimisme van de wethouder.' Die laat weten 'het raadsdebat begin februari af te willen wachten'. (Hugo Logtenberg)

Lees vandaag meer in Het Parool: Schuiven voor Van Gogh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden