Geld voor probleemwijken

DEN HAAG - Amsterdam telt vijf probleemwijken, in Noord, Oost, Zuidoost, Bos en Lommer en Nieuw West. Ze behoren tot de veertig achterstandswijken in Nederland, die minister Ella Vogelaar van Wonen, Werken en Integratie gisteren heeft aangewezen.Voor de verbetering van de wijken op de lijst van Vogelaar is de komende vier jaar een miljard euro beschikbaar. De bewoners van deze wijken zijn armer, vaker werkloos en lager opgeleid dan gemiddeld. De woningen zijn er slechter en er is er meer overlast. Daarnaast voelen mensen zich er minder gezond en wonen er veel allochtonen. Vogelaar heeft zowel gekeken naar 'harde feiten' als naar hoe de inwoners van deze wijken hun woonomgeving beleven.

De selectie van de wijken sluit volgens wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting) redelijk aan bij de plannen van de gemeente. Hij benadrukt dat niet de halve stad onder de probleemwijken valt, zoals uit de eerste lijst zou blijken. ''Daar zou ik niet trots op zijn.''

In Oost gaat het om de Indische Buurt-West en de Transvaalbuurt, in Noord om Nieuwendam-Noord, Buiksloterham en Volenwijk. In de Bijlmer gaat het om het oostelijk deel. Bos en Lommer en Nieuw West vallen er als geheel onder.

Per wijk zullen met bewoners, jongerenwerkers, bestuurders en woningcorporaties over het terugdringen van werkloosheid, schooluitval en de onveiligheid harde doelen worden afgesproken die aan het einde van deze kabinetsperiode moeten zijn bereikt.

Volgens Herrema kunnen niet alle problemen via een aanpak van de problemen in één wijk worden bestreden. ''Werk zal lang niet altijd in dezelfde wijk te vinden zijn. Voor West liggen er al veel plannen, voor leer-werkbedrijven, en opvoedingsondersteuning. Voor Noord zijn die plannen er binnenkort.''

De overheid zal zich richten op de sociale kant, terwijl de woningcorporaties de woningen moeten verbeteren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt de selectie onduidelijk. ''Er hebben zich veel gemeenten voor die lijst aangemeld. Dan is het vervelend als je wijk er niet bij zit,'' aldus een woordvoerder van de VNG. De CDA-fractie in Amsterdam-Zuidoost vindt juist dat die wijk er niet op hoort en wil het geld aan een andere wijk geven.

Het ministerie geeft de gegevens waarop de selectie is gebaseerd niet vrij omdat dat volgens een woordvoerder zou kunnen leiden tot een speurtocht naar de 'slechtste wijk'.

De 40 wijken van Vogelaar

7 wijken:

- Rotterdam: Rotterdam Oud West, Rotterdam Oud Noord, Bergpolder, Overschie, Oud Zuid, Vreewijk, Zuidelijke Tuinsteden

5 wijken:

- Amsterdam: Bos en Lommer, Amsterdam Noord, Nieuw West, Amsterdam Oost, Bijlmer

4 wijken:

- Den Haag: Stationsbuurt, Schilderswijk, Den Haag Z-West, Transvaal

- Utrecht: Kanaaleiland, Ondiep, Overvecht, Zuilen Oost

- Arnhem: Klarendal, Presikhaaf, Het Arnhemse Broek, Malburgen/Immerloo

3 wijken:

- Eindhoven: Woensel West, Doornakkers, Bennekel

2 wijken:

Groningen: Korrewegwijk, De Hoogte

1 wijk:

- Alkmaar: Overdie

- Amersfoort: De Kruiskamp

- Deventer: Rivierenwijk

- Dordrecht: Wielwijk/Crabbehof

- Enschede: Mekkelholt/Deppenbroek

- Heerlen: Meezenbroek

- Leeuwarden: Heechterp/Schieringen

- Maastricht: Maastricht Noordoost

- Nijmegen: Hatert

- Schiedam: Nieuwland

- Zaanstad: Poelenburg (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden