Geld voor Amsterdamse haven bij vertraging sluis IJmuiden

Voor elk jaar dat de nieuwe zeesluis bij IJmuiden later klaar is, krijgt de Amsterdamse haven 1,3 miljoen ­euro.

Minister Melanie Schultz van Haegen van VWS geeft het startsein voor de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen van VWS geeft het startsein voor de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.Beeld anp

Dat is zo afgesproken met de rijksoverheid, blijkt uit het jaarverslag van het Havenbedrijf dat vorige week verschenen is. De vergoeding is relevant geworden nu de bouw van de sluis, de grootste van de wereld, vertraging dreigt op te lopen.

Eind vorig jaar bleek dat de betonnen constructie die wordt afgezonken door ontwerpfouten niet berekend is op de krachten die het water uitoefent op de caissons.

De bouwers van de sluis, VolkerWessels en BAM, moesten daarom allebei een strop van 69 miljoen euro melden, ook al doordat allerlei extra materialen voor versteviging, extra manuren en dure specialisten nodig waren.

Compensatie
Het ligt sindsdien voor de hand dat de sluis niet al eind 2019 open kan, zoals oorspronkelijk de planning was. Zowel de bouwbedrijven als opdrachtgever Rijkswaterstaat willen nog altijd niet ingaan op de consequenties voor de opleverdatum en de extra kosten die volgen op vertraging.

De 1,3 miljoen euro die de haven krijgt voor elk kalenderjaar dat de sluis na 31 oktober 2019 in bedrijf komt, dient als compensatie voor de bijdrage die Amsterdam heeft geleverd aan de sluis.

Via het Havenbedrijf heeft Amsterdam 46,51 miljoen euro meebetaald opdat de sluis tien jaar eerder wordt gebouwd. Volgens de rijksoverheid was de sluis eigenlijk pas in 2029 aan vervanging toe.

Ook voor elk deel van een jaar wordt de haven met een evenredig deel van de 1,3 miljoen gecompenseerd. De rijksoverheid betaalt in totaal 565 miljoen mee aan de nieuwe sluis. De provincie betaalt hooguit 39 miljoen.

150,1 miljoen
Het Havenbedrijf boekte vorig jaar een omzet van 150,1 miljoen euro - een lichte groei ten opzichte van 2016, toen 146,3 miljoen werd omgezet. Ook de winst steeg licht, van 73,3 naar 74,3 miljoen.

Althans, als buiten beschouwing wordt gelaten dat havens in 2017 voor het eerst vennootschapsbelasting moesten betalen. Daar is de Amsterdamse haven over 2017 naar verwachting ruim 14 miljoen aan kwijt. Netto loopt het resultaat dus terug.

74,3

Vorig jaar maakte het havenbedrijf 74,3 miljoen winst.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden