'Geld terug van falende schoolbestuurder'

SP, PVV en D66 vinden dat de overheid meer mogelijkheden moet krijgen om geld terug te halen van falende onderwijsbestuurders. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zou manieren moeten vinden om in de toekomst salaris terug te halen of schade te verhalen bij bestuurders die een school ten gronde richten.

Dat zeggen de partijen vooruitlopend op het rapport van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema, dat donderdag naar buiten komt. Zij keek in opdracht van Bussemaker naar vermeende fraude en vriendjespolitiek van bestuurders van de inmiddels ten onder gegane onderwijskolos Amarantis.

'We kunnen eigenlijk niets doen in zo'n geval', constateert SP-Kamerlid Manja Smits, die wil dat bestuurders bij wangedrag worden ontslagen, vervolgd of financieel geplukt. Eerder drong ze al aan op aangifte tegen de bestuurders van Amarantis. Bussemaker zei daarop zeker aangifte te gaan doen als er sprake is van fraude, maar wil met het onderzoek van Halsema eerst de onderste steen boven.

Ook D66 vindt het onverteerbaar dat verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders zomaar vertrekken en hun opvolgers met de brokken laten zitten. 'Het zou goed zijn om mogelijkheden te hebben om frauderende bestuurders harder aan te pakken', vindt Kamerlid Paul van Meenen.

En Harm Beertema van de PVV: 'Je kunt nu niets.' Bonussen of salarissen terughalen bij slecht bestuur moet zeker tot de mogelijkheden gaan behoren, vindt hij. Overigens benadrukken de partijen dat het ook verstandig is zoveel mogelijk te voorkomen dat problemen ontstaan.

Geld terughalen bij vertrokken onderwijsbestuurders is bijna onbegonnen werk, zo ondervond ook Halbe Zijlstra (VVD) toen hij nog staatssecretaris van Onderwijs was. Een vordering van ongeveer 1 miljoen euro kon niet worden doorberekend aan oud-bestuurders van Hogeschool Inholland.

Ook de zogeheten claw back regeling, die het mogelijk moet gaan maken om bonussen terug te halen bij falende bankiers, is niet zo ontworpen dat deze op scholen kan worden toegepast. Deze heeft vooral betrekking op bonussen, terwijl het in het onderwijs vaak gaat om het salaris van bestuurders.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden