Opinie

'Gekwetstheid is nóóit reden iemand rechten te ontzeggen'

Paroollezer Peter Goedkoop reageert in een lezersbrief op de schorsing van een leraar, nadat enkele leerlingen beweerden dat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

null Beeld Google Street View
Beeld Google Street View

Als het waar is dat een docent is ­geschorst omdat hij gezegd heeft dat 'Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien', dan is dat buitengewoon schokkend.

Ten eerste is dit in overeenstemming met de feiten zoals we die op dit moment kennen - die profeet trouwde een erg jong meisje en tegenwoordig vinden we zoiets verwerpelijk - en ten tweede heeft die docent een zekere vrijheid van meningsuiting die gerespecteerd dient te worden in onze samenleving.

Dat grondrecht moet worden gerespecteerd door de leiding van die school en ook door de leerlingen: het gaat hier om zeer basale waarden van onze samenleving.

Volgens het bericht heeft de docent die grenzen niet overschreden en had de schoolleiding hem dus moeten beschermen. Maar de docent ontkent iets dergelijks te hebben gezegd.

Dat moet blijkbaar nog worden onderzocht. Dat had de schoolleiding grondig moeten doen voordat er maat­regelen werden getroffen.

Als dit bericht waar is (en zelfs als het niet waar is), heeft de leiding van die school heel dringend een basisles Grondwet nodig en dat geldt ook voor de betrokken leerlingen.

Gekwetstheid is nóóit een reden om een ander zijn grondrechten te ontzeggen.

Een beschaafd mens zegt dan: 'Ik ben het niet met u eens, en wel hierom.'

En dan ontstaat er een discussie waarin men naar elkaar luistert en uiteindelijk misschien tot de conclusie komt dat men het niet met elkaar eens is.

Heftige maatregelen als een dergelijke schorsing zijn, zeker in dit geval, sowieso in strijd met de basiswaarden van onze samenleving.

Peter Goedkoop, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden