Gekozen burgemeester lijkt stap dichterbij

Aan de formatietafel is gesproken over het voortbestaan van het raadgevend referendum en het dichterbij brengen van de gekozen burgemeester.

De gekozen burgemeester lijkt meer kans te maken dan het instellen van een bindend referendum.Beeld anp

Ingewijden bevestigen dit na berichtgeving door De Telegraaf.

Er wordt benadrukt dat van een akkoord over deze onderwerpen geen sprake is. Wel is er een of enkele keren over gesproken door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Het ging daarbij over een voorstel om het raadgevend referendum af te schaffen. De gekozen burgemeester zou juist een stap dichterbij gebracht kunnen worden. Hiervoor zou de huidige manier van benoemen van burgemeesters uit de grondwet moeten verdwijnen.

Geen afspraak
D66-leider Alexander Pechtold wilde donderdag niet ingaan op wat er precies aan de formatietafel wordt besproken. Er is volgens hem in ieder geval nog geen afspraak over. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen inspraak hebben. Het correctief referendum in de huidige vorm is niet haalbaar. Dus moeten we kijken hoe we in het kader van mensen invloed geven de zaken wel kunnen regelen," antwoordde hij op de vraag of hij van het raadgevend referendum af wil.

Volgens ingewijden is het niet vreemd dat er over deze onderwerpen is gesproken. Er wordt op gewezen dat veel partijen kritisch zijn over de huidige referendumwet.

Politiek Den Haag was allesbehalve gelukkig met de uitkomsten van het raadgevende Oekraïne-referendum in 2016. Een bindend referendum is tegelijkertijd ver weg. Voor het wetsvoorstel hierover is niet genoeg steun in het parlement.

Meer kans
De gekozen burgemeester lijkt meer kans te maken. Een initiatiefwetsvoorstel van D66 is al een keer door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd. Maar voor een grondwetswijziging moet het nog een keer door beide Kamers en steun van een tweederdemeerderheid krijgen. Het CDA, dat nu aan de formatietafel zit, stemde in de Senaat wel tegen.

Volg alle ontwikkelingen rond de formatie in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden