Gekortwiekt naar huis na beurt van kroegkapster

Lotte Maas (35) is elke dinsdagavond de kapper van café-restaurant Bar Baarsch. Vooral mannen zien zo'n kappersbezoek in de kroeg wel zitten, tijdens de rust van een voetbalwedstrijd.

Lotte (ex-kinki) heeft een pop-up kapsalon. Ze knipt in Bar Baarsch de lange lokken van Roel. Beeld Dingema Mol
Lotte (ex-kinki) heeft een pop-up kapsalon. Ze knipt in Bar Baarsch de lange lokken van Roel.Beeld Dingema Mol

In het schemerige licht van restaurant Bar Baarsch in de Jan Evertsenstraat hanteert Lotte Maas haar schaar als een penseel. Ze cirkelt rond haar klant en ontdoet hem elegant van zijn lokken. Haar schaduw danst op de wand. Van buitenaf bezien lijkt het een tafereel uit de jaren vijftig: vrouw knipt man in woonkamer.

Amélieachtige pony
Het zit hem in die chesterfield, de retrolamp, haar zwarte jurk die tot halverwege haar kuiten reikt, de platte zwarte schoenen met ronde neuzen en haar Amélieachtige pony.

Maas vormt een opvallend contrast met het helverlichte raam van Ahmet Hairstudio aan de overkant. Ook daar wordt 's avonds geknipt. Als een bokser staat die kapper over zijn klant gebogen. Gevangen in een wit strak shirtje trekt hij modieuze macholijnen in donkere haardossen.

De enige overeenkomst is dat ook de klandizie van Maas voor driekwart uit mannen bestaat. Mannen voor wie een kappersbeurt best tussen twee biertjes door kan, of in de rust van Manchester City-Barcelona. Mannen die opzien tegen de verplichte kapperspraat: 'Was je nog op vakantie geweest? Lekker hoor!'

Pop-upkapper
Lotte Maas is de Amsterdamse pop-upkapper en knipt in het café. Dinsdagavond komt ze op haar racefiets, met een rugtas met kappersmaterialen, naar Bar Baarsch om ongeveer acht klanten te knippen. Een kappersbeurt kost 25 euro.

Maas knipte eerder bij café Basis en club Vlla. 'Ook ben ik vaak op festivals te vinden. Binnenkort knip ik bij OT301. Ik zoek er nog een horecagelegenheid bij, maar het is lastig iets te vinden. De gasten mogen geen last hebben van het haar; dus moet ik een beetje apart kunnen zitten.'

Whisky
Roel Posdijk (26) is vanavond haar eerste klant. Hij wil zijn lange krullen eraf hebben. 'Vorige week heb ik mijn haar voor het eerst echt gekamd,' onthult hij. Eerder heeft hij Maas via een sms'je een afbeelding van een fotomodel gestuurd: zo moet zijn kapsel worden. 'Ik denk dat ik de zomer in mijn bol heb. Daarom wil ik het lekker kort,' zegt hij lachend.

Zijn donkerblonde krullen vallen één voor één op de grond. Aan de bar slurpt een kale man van zijn whisky. Gefascineerd tuurt hij naar de dwarrelende haarlokken en de groeiende berg haar op de vloer.

Maas praat met Posdijk over zijn werk als barista in De Koffie Salon. Zo'n gesprek is niet altijd mogelijk. Soms is het te rumoerig in het café en gaat Maas zwijgend te werk. 'Doordat ik geen spiegel heb, is praten moeilijk. Je moet je dan steeds omkeren als iemand je niet verstaat. En ik moet me ook nog kunnen concentreren. Maar ik heb gemerkt dat sommige mannen het wel prettig vinden als het stil is.'

Bij gebrek aan een spiegel snelt Posdijk naar de wc van het restaurant om het resultaat te bekijken. Maas heeft hem een klein spiegeltje meegegeven om ook de achterkant van zijn kapsel te bekijken. Enthousiast keert hij terug. Goedkeurend strijkt hij over zijn gekortwiekte haar. 'Zó vet!'

Een andere cafébezoeker nadert de kappersstoel met een glas bier. Met zijn rechterhand graait hij bedenkelijk in zijn haardos alsof dat een terrein is waar hij al geruime tijd weinig mee van doen heeft gehad. 'Zeg, kan ik hierna ook eens een kleine knipbeurt krijgen?' Maas moet hem teleurstellen. Ze geeft hem haar visitekaartje, want voor vanavond is ze volgeboekt.

Om half acht arriveert Wouter Scheepstra (34). Mooie tijd, kan hij nog net voor de Champions Leaguewedstrijd worden geknipt. Zijn donkere, steile haar begon aan de zijkanten weer een beetje bol te staan, merkte hij. 'Als mensen me de Duitse groet brengen, weet ik dat het weer tijd is om te gaan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden