Gekleurde lamp wijst cafébezoeker op geluidsoverlast

Luidruchtige studenten op het terras van UvA-café De Krater zorgen in de buurt al lange tijd voor overlast. De SHHH!-lamp van deze oud-studenten moet de cafébezoekers zelf wijzen op hun herrie.

Jasper Piersma
De lamp kleurt rood als er geluidsoverlast is. Beeld Creatives Across Network
De lamp kleurt rood als er geluidsoverlast is.Beeld Creatives Across Network

Woensdag werd er met een prototype van de lamp getest op het terras van de studentenkroeg. Wordt de lamp in de vorm van een hoorn geel, dan produceren de bierdrinkende studenten al flink wat geluid. Kleurt de lamp rood, dan is er sprake van geluidsoverlast.

"Met de lamp willen we de mensen bewust maken van hun eigen lawaai, in plaats van hen er dwingend op te wijzen. We hopen dat het dan uit hen zelf komt om het wat stiller aan te doen," zegt Bauke Bakker, één van de initiatiefnemers van SHHH! (See How Households Hear).

Ludieke oplossing
Bakker werd begin dit jaar door de Universiteit van Amsterdam gevraagd een ludieke oplossing te bedenken voor de geluidsoverlast van universiteitscafé De Krater, dat eerder een officiële waarschuwing hiervoor kreeg. Hij ontwikkelde de SHHH!-lamp samen met andere oud-studenten onder de noemer Creatives Across Network, een stichting die ontstaan is uit het MediaLab van de Hogeschool van Amsterdam.

De lamp werd woensdag bij de eerste proef enthousiast ontvangen. "Volgens de barman van De Krater hebben we 'goud in handen' en ook de studenten zelf reageerden positief," zegt Bakker.

(Tekst gaat door onder de video)

De lamp moet uiteindelijk niet alleen licht geven, maar ook in contact staan met medewerkers van een café. "Wanneer een lamp op rood springt, krijgt de barman hier een berichtje van en kan hij de cafébezoekers aanspreken. Het is eigenlijk de ogen in zijn achterhoofd."

Philips
Om door te ontwikkelen, zijn Bakker en de anderen nu op zoek naar investeerders. Zo willen ze dat de lamp in de toekomst verschillende soorten geluiden zou kunnen onderscheiden. "Hij moet niet op rood springen als er scooters voorbijrazen. Daar kan een cafébezoeker niks aan doen."

Bakker ziet ook een samenwerking met bijvoorbeeld Philips wel voor zich. "Die hebben de Hue, een lamp die je kunt programmeren. Daar zou ons systeem mee verbonden kunnen zijn." Ook zijn er nog meer toepassingen te bedenken dan alleen in een café. "Je kunt de lampen ook in de bibliotheek plaatsen, of in een stiltecoupé van de NS."

null Beeld Creatives Across Network
Beeld Creatives Across Network
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden