Hans van der Beek columnBeeld Artur Krynicki

Gejuich in Sama Sebo, want ze gaan niets veranderen

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: 50 jaar Sema Sebo.

Ik heb mijn jas nauwelijks uit of ik sta al met een koud tappilsje in de ene hand en een satéstokje in de andere. Dit zijn de betere entrees.

Sama Sebo, een Indonesisch restaurant vermomd als bruine kroeg, bestaat 50 jaar. Het is zondagmiddag en tjokvol.

“Mijn vader waakt over ons,”
 zegt Sebo Jan Woldringh.

In een stuk bierton aan de muur hangt een foto van de oprichter, armen over elkaar, toekijkend inderdaad. Best streng.

Zoon: “Ik wil niet meteen zeggen ‘het boze oog’, maar streng kon hij wel zijn.”

Hij begint meteen honderduit te vertellen, tussen het handjes schudden door. In 1969 namen vader Sebo Woldringh en moeder Gea Kok café De Posthoorn over, ze lieten het interieur zoals het was en begonnen een Indonesisch restaurant.

Ze woonden boven de zaak, twee jassen op straat en dan voetballen. In die tijd zaten er nog een bakker en groenteman in de P.C. Hooftstraat. “We zijn by far de langstzittende toko.”

Zes dagen per week open, alleen elke zondag dicht, want dan speelt Ajax.

Verhalen te over. Freddy Heineken had hier zijn eigen tafeltje.

De menukaart hoefde hij niet, hij schreef zijn bestelling op de achterkant van een bierviltje.

De dag dat Heineken vrijkwam van zijn ontvoering, stuurde vader hem pannetjes met eten. Diezelfde avond belde Heineken: “Seeb, je hebt me op een idee gebracht. Ik eet de komende maanden overal gratis.”

Ook Karel Appel kwam eens in de zaak. Er werden meteen stiften van boven gehaald en Appel tekende iets in het gastenboek. “We hebben het keurig uitgesneden en laten taxeren. Toch 5000 euro.”

De prent staat met vele andere pagina’s uit het gastenboek in een speciaal jubileumboekje. Tina ­Turner, David Bowie, Woody Allen, Mohammed Ali aten hier en wer­kelijk iedere BN’er. Ook Corneille tekende enkele pagina’s vol en Ted de Braak plakte er zijn foto in.

De satéstokjes blijven maar komen, en dan krijgen we ook nog een speech. Sebo Jan, van achter de bar: “Er is hier niets veranderd de afgelopen vijftig jaar, en ik heb een verrassing voor jullie: we gáán ook niets veranderen!”

Met een enorme nadruk op gáán.

Gejuich in Sama Sebo. Ik begrijp meteen waarom hij aanvoerder is van zijn voetbalteam.

Mensen zeggen weleens tegen hem: maak de zaak nou moderner, lichter. Nee, Sama Sebo blijft zoals het is. Het bordje nasi – alleen aan de bar – is wereldberoemd. Er zijn er die meteen vanaf Schiphol hierheen komen.

“Ik weet zeker dat pa op een wolkje, ergens schuin boven Zorgvlied, nu naar beneden kijkt.”

Zeker, met de armen over elkaar.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat 50 jaar Sama Sebo
Waar Sama Sebo, P.C. Hooftstraat
Wie Sebo Jan en Daniël Woldringh, Gea Kok, Willem Snellenberg, Jaap Jongbloed, Wim Paesi, Anne-Rose Bantzinger
Wanneer zondag 3 november, 14.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans liet de bitterballen vandaag voorbijgaan, ja dahag

Moeder Gea Kok en haar zoons Daniël en Sebo Jan Woldringh: "Sama Sebo blijft zoals het is. Een kroeg waar je toevallig wat kunt eten."Beeld Hans van der Beek
Anne-Rose Bantzinger, die een stuk in Ons Amsterdam schreef, en Willem Snellenberg, die het jubileumboekje schrijf, volgens Sebo Jan Woldringh 'nu al een collectors item.'Beeld Hans van der Beek
De notoir getapte personeelsleden: Jeremy Knikmeijer, Marcello Zaal en Jaap Kaas. Tegen een helikopter boven de P.C. Hooftstraat: "Rustig maar, we hebben een vergunning."Beeld Hans van der Beek
Oude klanten Lilian en Bert de Jonge: "Tina Turner. Cassius Clay. De Everly Brothers twee keer." Met presentator Jaap Jongbloed, zijn partner Inge Baken en haar dochter Dominique.Beeld Hans van der Beek
Wina Paesi, partner van Wim Paesi, die de legendarische vakantiemailing van Sama Sebo schrijft, en Jule Jellema, auteur van het 25-jarig jubileumboekje.Beeld Hans van der Beek
Rob Dekkers (Printing Brokers) en Irini Lapidakis (organisator Huishoudbeurs), die met de zonen Woldringh opgroeide: "Mijn vader begon als afwasser en werd een goede vriend van Sebo."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden