Gejoel op de Wallen kost prostituees klanten

Prostituees hebben last van fotograferende voorbijgangers op de Wallen. Hoe valt deze overlast aan te pakken?

No pictures? Van dat bord op sommige ramen trekt niet elke toerist zich iets aan Beeld Rink Hof
No pictures? Van dat bord op sommige ramen trekt niet elke toerist zich iets aanBeeld Rink Hof

Grote groepen toeristen, laten we ze niet meteen Britten noemen, die in een nauwe steeg samendrommen voor een raam. Gejoel, beschimpingen en, natuurlijk, veel foto's. Dat is al vervelend voor de prostituee. Nog erger is dat niemand van de schreeuwers naar binnen gaat, terwijl potentiële klanten van schrik een steegje verderop gaan.

Proud, de vereniging van sekswerkers, heeft de overlast van fotograferende voorbijgangers aangekaart bij de gemeente. D66 heeft de burgemeester gevraagd te onderzoeken wat hier tegen gedaan kan worden.

Privacy
"De sekswerkers op de Wallen, de Singel en de Ruysdaelkade hebben hier heel veel last van," zegt D66-raadslid Ariëlla Verheul. "Ze vinden het intimiderend, onterend en een schending van hun privacy."

Burgemeester Van der Laan onderschrijft de overlast, met de aantekening dat op De Wallen nog veel grotere problemen spelen. Ook omwonenden hebben de fotograferende toeristen aangekaart. "We weten dat sekswerkers dit storend vinden," aldus Van der Laan.

Grote vraag is hoe deze overlast te bestrijden is. Fotograferende voorbijgangers zijn aan te spreken, maar dan is wel nodig dat zij op heterdaad worden betrapt. Dat is lastig, met name omdat de handhavers in de stad al heel veel te doen hebben, met name op de Wallen. Bovendien zijn de opdringerige fotografen veelal toeristen die kort in Amsterdam verblijven.

Respect
Van der Laan belooft hierop terug te komen. Verheul wil dat Amsterdam toeristen beter informeert hoe ongewenst het is om vanaf de straat foto's te maken van prostituees in hun werkruimte. Die informatie kan bijvoorbeeld op de gemeentelijke website staan. Handhavers en buurtwerkers moeten volgens Verheul fotografen aanspreken op hun gedrag.

Jorrit Nuijens van GroenLinks onderschrijft dit idee. "We kunnen onze toeristische medemens beter opvoeden. We hoeven niets te verbieden. Ik geloof meer in de zachte kant van de handhaving: een hand op de schouder en vragen of ze willen stoppen met foto's maken."

Misschien kan de gemeente zelf een kamer op de Wallen huren en daarin een grote camera neerzetten, suggereert Nuijens verder. Daarbij kan dan een bord staan met de vraag hoe iemand het zelf zou vinden als hij wordt gefotografeerd op die plek. "Het draait uiteindelijk om respect over en weer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden