Geithner: meer toezicht op financiële instituten

Volgens Geithner en de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, is dringend nieuwe regelgeving nodig voor alle financiële instituten die belangrijk zijn voor het systeem. Foto EPA/Matthew Cavanaugh Beeld
Volgens Geithner en de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, is dringend nieuwe regelgeving nodig voor alle financiële instituten die belangrijk zijn voor het systeem. Foto EPA/Matthew Cavanaugh


WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner heeft dinsdag opgeroepen tot verscherpt toezicht op alle financiële instellingen die een risico kunnen vormen voor het financiële systeem en de algemene economie. Dit geldt nu alleen nog voor banken.

De bewindsman zei dit in een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Volgens Geithner en de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, is dringend nieuwe regelgeving nodig voor alle financiële instituten die belangrijk zijn voor het systeem. Ze vinden dat de overheid de mogelijkheid moet hebben om bijvoorbeeld ook verzekeraars en hedgefondsen onder curatele te plaatsen om een faillissement te voorkomen.

Geithner doelde vooral op de grote Amerikaanse verzekeraar AIG. Die werd vorig jaar met 180 miljard dollar aan overheidssteun van de ondergang gered. Volgens Geithner kunnen problemen bij een dergelijk grote financiële instelling net zo veel gevaar opleveren voor het financiële systeem en de economie als malaise in de bankensector.

Volgens Geithner en Bernanke was een nationalisatie van AIG vorig jaar veel beter geweest dan hoe de siutuatie er nu voorstaat. ''Als we die middelen hadden gehad in september, dan was AIG onder curatele geplaatst of genationaliseerd. AIG was dan langzaam afgebouwd, terwijl polishouders zouden zijn beschermd'', aldus Bernanke.

Ze doelden daarmee ook op de grote publieke ophef die ontstaan rond de 165 miljoen dollar aan bonussen die AIG aan medewerkers heeft verstrekt, ondanks de staatshulp die het concern kreeg. De Amerikaanse overheid heeft nu niet de macht om die bonussen tegen te houden.

De twee bewindsmannen vinden dat de overheid verregaande bevoegdheden moet krijgen om aan belangrijke financiële instellingen steun te verlenen door hun schuldpapieren of aandelen te kopen, krediet te bieden of leningen te garanderen. Volgens hen kan die wetgeving worden gebaseerd op de huidige regelgeving voor het toezicht op de bankensector.

Daarnaast vinden ze dat het nemen van risico's door financiële instellingen aan banden moet worden gelegd. Volgens Geithner is het systeem nu niet goed toegerust om de ''opbouw van gevaarlijke risiconiveaus'' te voorkomen. Hij doelt daarmee op bonusregelingen die het nemen van grote risico's stimuleert en winsten op korte termijn beloont in plaats van stabiliteit op de lange termijn. (ANP/RTR/AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden