Update

Geiten op bedrijf Belfeld alsnog gedood

DEN HAAG/BELFELD - Drachtige geiten op een groot geitenbedrijf in Belfeld (Limburg) mogen alsnog worden geruimd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dat maandagmiddag in een mondelinge uitspraak bepaald op verzoek van het ministerie van Landbouw. Nieuwe tests wijzen volgens het ministerie uit dat er wel Q-koorts heerst op het bedrijf.

Vanwege onbetrouwbare uitkomsten van de onderzoeken werd ruiming van het bedrijf vrijdag nog opgeschort.

Naar verwachting worden de geiten woensdag geruimd. Om hoeveel geiten het gaat is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van het ministerie van LNV.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) was bijzonder bezorgd over de situatie, omdat op het bedrijf met 3900 geiten al volop lammetjes worden geboren. De Q-koortsbacterie komt in grote hoeveelheden vrij als een melkgeit een miskraam heeft. Het is niet precies duidelijk hoeveel geiten nog drachtig zijn.

Sinds 2007 zijn duizenden mensen ziek geworden door de Q-koorts. In de omgeving van Belfeld ging het om 26 zieken.

Of een bedrijf besmet is met Q-koorts en tot ruiming van dieren moet worden overgegaan, wordt vastgesteld aan de hand van een controle van de melktanks. LTO Nederland zegt in een reactie op het vonnis dat in elk geval bij uitslagen van onderzoek die uitkomen rond de grenswaarde, het herhalen van de testprocedure vereist moet zijn om onterecht besmet verklaren van bedrijven te voorkomen. In die situatie is het risico voor de volksgezondheid beperkt, terwijl de veehouder wel geconfronteerd wordt met zware bedrijfsschade, vindt LTO.

De land- en tuinbouworganisatie dringt ook aan op het zo snel mogelijk vaccineren van alle melkgeiten en -schapen en wil bovendien een noodfonds om te voorkomen dat besmette bedrijven failliet gaan. (ANP

De drachtige geiten in Belfeld (Limburg) mogen alsnog worden geruimd. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden