Gehrels vindt dat ze niets verzweeg over Stedelijk Museum

Wethouder Carolien Gehrels vindt niet dat zij de Amsterdamse gemeenteraad begin 2007 had moeten informeren over adviezen de aanbesteding van de verbouwing van het Stedelijk Museum mislukt te verklaren.

Wethouder Carolien Gehrels Beeld Evert Elzinga
Wethouder Carolien GehrelsBeeld Evert Elzinga

Dit valt op te maken uit de schriftelijke reactie die het stadsbestuur gisteren heeft gegeven op het rapport van de commissie-Deetman over de achtergronden bij de lange sluiting van het museum, dat van begin 2004 tot het najaar van 2012 dicht was.

Uit het rapport blijkt dat ingenieursbureau DHV en advocatenkantoor NautaDutilh vertrouwelijk adviseerden de aanbesteding over te doen, omdat slechts één aannemer (Midreth) een bod had gedaan, ver boven het gemeentelijke budget. Als in onderhandelingen de prijs ver omlaag zou gaan, riskeerde de gemeente een rechtszaak aangespannen door andere aannemers.

Negeren
Gehrels en de andere collegeleden negeerden die adviezen, onder meer omdat een nieuwe aanbesteding nog meer tijdverlies en een nog langere sluiting van het museum zou hebben betekend. Een rechtszaak bleef nadien uit.

Doordat Gehrels de adviezen niet aan de gemeenteraad meldde, kon deze niet meebeslissen over het 'aanbestedingsdilemma', concludeert de commissie. Ze adviseert bij riskante projecten alle relevante informatie en adviezen met de raad te delen. Maar volgens het stadsbestuur was 'alle relevante informatie voor de besluitvorming beschikbaar'. Het was dus niet nodig de raad de adviezen te verstrekken.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden