Gehrels op zoek voor bende van acht

AMSTERDAM - Wethouder Carolien Gehrels van Cultuur zal opnieuw bekijken of een groep van acht kunstinstellingen toch subsidie moet krijgen. De gemeenteraad drong daar gisteren op aan.

Eerder besloot Gehrels dat de kunstinstellingen, aangeduid als groep of bende van acht, niet in aanmerking zouden komen voor subsidie uit het Kunstenplan. Het gaat om Anoukvandijk dc, ICK Amsterdam: EG|PC, Calefax Rietkwintet, Leine & Roebana, Maatschappij Discordia, Parels voor de Zwijnen, The Glasshouse en ZEP.

Ze hadden wel een positief advies gekregen van de Kunstraad. Volgens Gehrels hebben ze geen recht op Amsterdams geld, omdat ze niet eerder geld kregen en ook geen 'specifiek Amsterdams belang' dienen.

Toch verwachten ingewijden dat Gehrels de instellingen tegemoet zal komen. Anders vindt ze de raad tegenover zich. Ook zouden de instellingen naar de rechter kunnen stappen. Als ze daar gelijk krijgen, heeft Gehrels 'een groot probleem', aldus CDA-raadslid Lex van Drooge.
Gehrels was weinig toeschietelijk voor andere instellingen die vinden dat ze te weinig geld krijgen. Kinderfilmfestival Cinekid kan volgens haar binnen het budget zoeken naar een oplossing voor het huisvestingsprobleem.

De vergaderzaal zat vol mensen uit de kunstenwereld die aanhoorden hoe er over hun subsidies werd besloten. Zij hebben de afgelopen tijd veel van zich laten horen. GroenLinks-raadslid Marco de Goede kieperde een sporttas om, die vol zat met de vijftien kilo 'lobbymateriaal' die de kunstclubs hem de afgelopen tijd hebben gestuurd. ''Er was nog nooit zoveel geld voor cultuur, maar het lijkt nooit genoeg.''

Voor CDA-raadslid Lex van Drooge is het nu echter wel genoeg. Hij had berekend dat er per huishouden duizend euro naar cultuur gaat. Hij stond daarin overigens in de raad alleen. Alle andere partijen en wethouder Gehrels prezen zichzelf gelukkig met het ruime budget van 86 miljoen euro voor de kunsten.

Gehrels waarschuwde wel voor de gevolgen van de kredietcrisis, waardoor sponsors zullen bezuinigingen op hun bijdragen. ''Ik denk dat het zwaar genoeg wordt.''

Over twee weken praat de gemeenteraad verder over het Kunstenplan. De definitieve beslissingen vallen in december. (HET PAROOL)

Wethouder Gehrels van Cultuur. Foto ANP Beeld
Wethouder Gehrels van Cultuur. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden