Gehrels: kunstkalender tegen vertraging

Volgens de wethouder dient in de toekomst worden voorkomen dat 'prominente kunstinstellingen' tegelijkertijd dicht zijn. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Wethouder Carolien Gehrels van Cultuur pleit aan de vooravond van de verkiezingen voor een 'kunstenkalender' en een 'culturele tracéwet'.

Volgens de wethouder dient in de toekomst worden voorkomen dat 'prominente kunstinstellingen' tegelijkertijd dicht zijn. Met de komst van een kunstenkalender, die moet worden opgenomen in de hoofdlijnennota, kan een situatie zoals nu op het Museumplein, waar zowel Het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum in verbouwing is, niet opnieuw ontstaan.

Daarnaast moet er volgens Gehrels een culturele tracéwet komen. Deze wet is geïnspireerd op de nieuwe, landelijke tracéwet. Die maakt het mogelijk dat op duidelijke beslismomenten in het besluitvormingsproces van grote bouwplannen niet opnieuw kan worden teruggekomen.

De culturele tracéwet zou in Amsterdam het belang van individuen ondergeschikt maken aan de belangen van grote kunstinstellingen. Gehrels: ''Dan heb ik het over de instellingen met een nationaal en internationaal bereik. De wet moet voorkomen dat het belang van één persoon zo zwaar weegt dat hij jarenlang een culturele ontwikkeling tegen kan houden zoals rond het Rijksmuseum is gebeurd.''

De plannen van Carolien Gehrels komen voort uit de grote vertragingen die de verbouwingen van het Stedelijk Museum en hhet Rijksmuseum hebben opgelopen.

Gehrels: ''Je kunt zeggen: deze plannen komen twintig jaar te laat. Ik verwijs in dat geval graag naar een Chinese wijsheid. Die stelt dat het twintig jaar geleden de beste dag was om een boom te planten. En dat het morgen de op één na beste dag is.'' (HET PAROOL)

Lees dinsdag in Het Parool een uitgebreid interview met wethouder Carolien Gehrels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.