Gehoorschade onder de brug

AMSTERDAM - Mag de gemeente voor professionele en semiprofessionele musici zulke kleine oefenruimtes bouwen dat vast staat dat ze er doof in worden? Mogen die ruimtes zo klein zijn dat ze een beetje doof worden?Daarover vergaderde gisteren de gemeenteraad. Aanleiding is het project 'Bands onder bruggen' van het gemeentelijk bureau Broedplaatsen. De gemeente wil de loze ruimte onder de bruggen gebruiken om er horeca en oefenruimtes onder te brengen.

Er is behoefte aan speelruimte voor zeker 1500 professionele en amateurbands. Een van de beoogde locaties is de Utrechtsebrug, maar het is de vraag of die voldoet.

Volgens PvdA-raadslid Bouwe Olij rammelt het haalbaarheidsrapport van Broedplaatsen. Dat meldt dat een ruimte van 2,7 meter hoogte ruimschoots voldoende is. Maar het geraadpleegde deskundige bureau Peutz stelde dat de ruimte 3,7 meter hoog moet zijn. Bij 2,5 meter en lager wordt het gehoor van muzikanten die geregeld spelen gegarandeerd door de herrie aangetast.

Deze informatie kwam echter niet goed in het haalbaarheidsrapport terecht, erkende gisteren ook verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest van ruimtelijke ordening.

De raadsleden vroegen zich af hoe het verder moet. Bands die niet elke dag spelen zouden geen last hebben. Bovendien oefenen musici momenteel op talloze zolders en in kelders die ook niet voldoen.

Maar, stelde inspreker Robin Lemmers van de stichting Orfeos Studio, bouwer van muziekruimtes: ''Als de overheid iets bouwt moet het goed zijn. Wij hebben gemeld niet mee te dingen naar de opdracht.''

Concurrent Martijn Kramers van de stichting GRAP, die zich inzet voor Amsterdamse popmuzikanten, wil wél meewerken. Hij meent dat de hoogte onder de bruggen net voldoende is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden