Ingezonden brief

Geheugensteuntje: vandaag vieren we Keti Koti

Keti Koti (de afschaffing van de slavernij) wordt door maar weinig Nederlanders als een gedeelde herdenking en viering beleefd, schrijft Paroollezer Aisha Schol vrijdag.

Keti Koti in het OosterparkBeeld ANP

Toen ik me voorbereidde op een bezoek aan het slavenfort Elmina in Ghana, vroeg ik me af wat ik het heftigste zou vinden. De kelders waarin mijn voorouders opgepropt hun lot moesten afwachtten? De verhalen over de brute verkrachtingen?

Uiteindelijk brak ik bij een heel ander symbool van deze geschiedenis. Bij de Nederlandse leeuw, die in een oranje kader schittert op het witte fort.

Als dochter van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder komt hier keihard de pijn van nazaat van de slachtoffers samen met de verantwoordelijkheid die ik voel als afstammeling van de daders.

Historie
Juist deze gemeenschappelijkheid mis ik in hoe we in Nederland omgaan met ons slavernijverleden. Keti Koti (de afschaffing van de slavernij) wordt door maar weinig Nederlanders als een gedeelde herdenking en viering beleefd.

Op zich niet zo raar, want hoe kan je stilstaan bij iets waar je nauwelijks iets van weet? De historie van de slavernij heeft nog niet de plek in ons collectief geheugen die het zou moeten hebben. Maar we hoeven niet te wachten totdat die beter in onze schoolboeken staat beschreven.

Collectief geheugen wordt ook door kleinere zaken gevormd. Zo word ik in mijn doorsnee agenda gewezen op allerlei bijzondere dagen, zoals Internationale Vrouwendag, Prinsjesdag en Pakjesavond. Helaas ontbreekt Keti Koti in dit rijtje.

Geheugensteuntje
Elk geheugensteuntje draagt bij om van deze dag de gedeelde herdenkingsdag te maken die het hoort te zijn. Dus bij deze: op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij.

Vandaag is het 153 jaar geleden dat de slavernij op papier werd afgeschaft. Nog tien jaar langer hebben 'vrije' slaven gedwongen gewerkt ter compensatie van het verlies voor de plantage-eigenaren.

De herdenking en de viering van Keti Koti krijgen steeds meer aandacht; er komt een steeds grotere en veelkleuriger groep mensen samen bij het Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark.

Maar toch heb ik niet het idee dat deze dag door alle Nederlanders als een gedeelde herdenking en viering wordt gevoeld. Niet zelden wordt er over de verworvenheden uit de Gouden Eeuw gesproken zonder daarbij maar even stil te staan bij hoe die welvaart tot stand is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden