Geheimzinnigheid lijkt een voorwaarde te zijn

Wie vóór 1961 zijn geboren, staat op! Die lezers herinneren zich misschien nog wel de baron van Dedem.

Ik moest aan hem denken toen ik een paar dagen geleden minister Ivo Opstelten zag.

Het was bij PowNews. Daar hadden ze ontdekt dat de drones die de minister de lucht in stuurt, voortdurend naar beneden storten.

Het was een komisch onderwerp, waarmee Ivo Dickerdack behoorlijk in het nauw werd gedreven. En toen moest ik aan de baron van Dedem denken.

W.K. baron van Dedem was destijds substituut-officier van justitie. In 1961 was hij naar de VS geweest om te kijken hoe de politie daar misdadigers opspoorde. Hij had 'bijzondere apparatuur' gezien. Tegen Het Parool zei hij: 'Ik heb deze apparatuur bekeken en zij lijkt mij ook wel iets voor de Amsterdamse politie; om begrijpelijke redenen zal ik niet in details treden.'

Het was de schrijver Willem Frederik Hermans die in Het sadistisch universum schreef dat hij het verkwikkend vond 'zich Mr. W.K. baron van Dedem voor te stellen in een aardsatelliet of desnoods een substituut-aardsatelliet, van waaruit hij de Nieuwmarkt en het Leidseplein uur in uur uit in het feodale argusoog houden kan'.

Kortom: l'histoire se répète. Regentengedrag is van alle tijden.

Wat is dat toch voor wens ons in de gaten te houden via extra ogen die wij niet mogen zien? Geheimzinnigheid lijkt een voorwaarde te zijn. Ik begrijp wel dat men misdadigers wil betrappen en crimineel gedrag wil voorkomen, maar die geheimzinnigheid eromheen is kinderachtig en schijnheilig. We doen net alsof we niet weten dat we in de gaten worden gehouden, maar zoals Jonathan van het Reve onlangs terecht opmerkte: de onderwereld weet precies waar die camera's hangen.

Ikzelf durf sinds mijn pubertijd niets meer uit winkels te stelen, maar ik denk er nog wel eens aan en ben dan altijd blij als ik heel duidelijk een camera op mij gericht zie, met daaronder een bord: cameratoezicht! Zo'n duidelijke camera zegt als het ware dreigend: handen thuis!

Als die camera verborgen is, terwijl ik wel op de hoogte ben van zijn aanwezigheid, zou ik het toch een uitdaging vinden een reep chocola te stelen.

Overigens, die apparaten van de baron hebben nooit gewerkt. De misdaad in de stad nam toe!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden