Geheime Syrische documenten: Hoe onderdruk je een opstand?

Vertrouwelijke Syrische documenten die gelekt zijn naar het Arabische televisiestation Al Jazeera onthullen hoe president Bashar al-Assad persoonlijk tekent voor plannen om de crisis in zijn land op gewelddadige wijze te smoren. Uit de honderden pagina's wordt duidelijk hoe het regime wanhopig probeert om de protesten te onderdrukken, en hoe het wil voorkomen dat demonstranten het centrum van de hoofdstad Damascus bereiken.

Sacha Kester
Protesten tegen Assad in buurland Jordanië Beeld reuters
Protesten tegen Assad in buurland JordaniëBeeld reuters

Al Jazeera heeft de documenten gekregen van Abdel Majid Barakat, tot voor kort een van de belangrijkste vertrouwelingen van de Syrische regering. Hij is nu gevlucht naar Turkije.

In de documenten staat dat duizenden milities (die de 'shabiha' worden genoemd) en leden van de Ba'ath-partij van Assad worden ingezet om Damascus, Aleppo, Idlib en andere grote steden af te snijden van de omringende regio's. De centrale pleinen zijn de verantwoordelijkheid van het veiligheidsapparaat zelf, inclusief de beruchte geheime dienst van de luchtmacht, die door de oppositie herhaaldelijk is beschuldigd van marteling.

Geïsoleerd
Op vrijdagen, de dag dat de grootste demonstraties worden gehouden, wordt de hoofdstad geïsoleerd door 35 checkpoints waar niemand voorbij komt. De wegen naar de stad zijn gesloten en er staan zeker 1000 veiligheidsmensen bij de centrale Umayyid-moskee opgesteld.

De handtekening van Assad stond onder praktisch elk document, waaronder een dat gevangenisstraffen autoriseert voor mensen die gaan demonstreren.

In een van de documenten wordt de Syrische minister van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd voor landen die proberen om Syrische diplomaten te beïnvloeden om over te lopen.

'Mol in het veiligheidsapparaat'
'Maandenlang had de oppositie een mol in het veiligheidsapparaat van Assad', schrijft Al Jazeera op zijn website. Barakat werkte voor de cel die de operaties van de veiligheidsdiensten in het hele land coördineert. Hij lekte informatie naar de oppositie, totdat hij verdacht werd, en moest vluchten. Op zijn vlucht nam hij de geheime documenten mee.

Elke avond om zeven uur komen de chefs van de veiligheidsdiensten bij elkaar om te kijken wat er die dag in het land is gebeurd, en om plannen te maken voor de volgende dag. Deze plannen worden naar de president gestuurd, die persoonlijk toestemming geeft voor actie.

'Iedereen die deze rapporten leest zal gechoqueerd zijn, en zich realiseren dat Syrië door een onwaarschijnlijke crisis gaat met moorden, criminele acties en onderdrukking van protesten', zegt Barakat tegen Al Jazeera. 'Maar de veiligheidschefs proberen het in hun rapporten mooier voor te stellen dan het is. Ze negeren vele feiten uit het veld, alleen maar om het moreel van de president hoog te houden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden