Geheime strafkampen van Noord-Korea zijn te vinden via Google Earth

Begin deze maand was Google-topman Eric Schmidt op bezoek in Noord-Korea, een van de geheimzinnigste landen ter wereld, waar vrijwel niemand toegang heeft tot het internet. Zijn reis werd scherp bekritiseerd, maar ondertussen helpt Google indirect bij het onthullen van de donkerste geheimen van Pyongyang: dankzij Google Earth kunnen activisten bewijs verzamelen van de Noord-Koreaanse strafkampen.

Satellietfoto's van Kamp nummer 14Beeld EPA

Pyongyang beweert dat deze kampen niet bestaan, terwijl mensenrechtenactivisten vermoeden dat er tientallen van deze plaatsen zijn, en dat er zeker 200.000 mensen worden vastgehouden. Advocaat en blogger Joshua Stanton verzamelt alle informatie die er over de kampen te vinden is heeft dankzij Google Earth zes van deze kampen in kaart kunnen brengen - waarvan hij er drie zelf heeft gevonden.

'Wat Eric Schmidt wel of niet in Pyongyang heeft gedaan, is vermoedelijk binnen enkele weken vergeten', zegt Stanton tegen het Ierse RTE News. 'Maar wat Google goed doet, hoe indirect ook, door mensen te helpen de waarheid over Noord-Korea naar buiten te brengen, zal op een dag waarschijnlijk de geschiedenis van het land bepalen.'

Dankzij satellietfoto's krijg je een idee hoe de kampen er uit zien: hoe groot ze zijn, hoe de hekken lopen, waar de bewakersposten zijn opgesteld, de gevangenissen, kolenmijnen, begraafplaatsen, barakken.

'Als je niet weet waar je naar kijkt, lijken de grootste kampen op dorpen of stadjes', zegt Stanton. 'Ik vermoed dat ze bewust zo zijn ontworpen, dat ze opgaan in het landschap.'

Onmenselijkheid
Een van de kampen die op het blog One Free Korea van Stanton staat, is Kamp 22, waar naar schatting 50.000 mannen, vrouwen en kinderen worden vastgehouden. De schaarse verhalen die naar buiten druppelen over het leven hier, zijn gruwelijk. Er is het harde werk en het gebrek aan eten, maar vooral de onmenselijkheid waarmee gevangenen worden behandeld, geven een onwaarschijnlijk nachtmerrie-achtig gevoel. Vrouwen worden verkracht, gevangenen, waaronder kinderen, worden gedwongen om elkaar te stenigen en stapels dode lichamen worden aangevreten door honden en ratten. Elk jaar zouden er alleen al in Kamp 22 tussen de 1500 en 2000 mensen (waaronder veel kinderen) overlijden.

Niet alleen degenen die in opstand zijn gekomen tegen het regime worden hier opgesloten. Ook de ouders en de kinderen (tot drie generaties) van iemand die een keer de verkeerde opmerking op de verkeerde plaats heeft gemaakt, komen in deze concentratiekampen terecht.

In 2007 ontdekte Stanton Kamp 16 per ongeluk, toen hij met Google Earth in het land rondneusde. Dit kamp is zo'n 25 bij 29 kilometer groot en er zouden meer dan tienduizend mensen worden vastgehouden.

De Amerikaanse non-gouvernementele organisatie Het Comité voor Mensenrechten in Noord-Korea heeft over deze kampen geschreven in het boek 'The Hidden Gulag', dat in 2003 is uitgekomen. Vorig jaar is er een nieuwe druk met updates uitgebracht, waarin het belang van Google Earth wordt uitgelicht bij het naar boven krijgen van informatie over het netwerk van kampen. 'De sterk verbeterde satellietbeelden van hoge resolutie die nu dankzij Google Earth beschikbaar is, maakt het voormalige gevangenen mogelijk om hun vroegere barakken en huizen te identificeren, of bijvoorbeeld de plaatsen waar mensen worden geëxecuteerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden