Geheime militaire e-mail: Bin Laden was een 'pakketje' van Fedex

Osama bin Laden is in het grootste geheim vanaf een Amerikaans oorlogsschip op zee begraven. Hierbij zijn islamitische rituelen in acht genomen en niemand heeft kunnen meekijken. Er werd aan zijn lichaam gerefereerd als 'het pakketje' dat is afgeleverd door Fedex, zo blijkt uit geheime e-mails van Amerikaanse officieren.

Archieffoto van Osama bin Laden Beeld ap
Archieffoto van Osama bin LadenBeeld ap

Persbureau AP heeft deze mails in handen gekregen door een beroep te doen op de vrijheid van informatie. Grote delen waren echter om veiligheidsredenen weggestreept.

Bin Laden is vermoord door een team van Navy Seals in het huis in Abottabad, Pakistan, waar de terroristenleider zich al enkele jaren schuil hield.

In een van de e-mails, die op 2 mei 2011 is verzonden, wordt kort beschreven hoe het lichaam van Bin Laden wordt gewassen, in een wit laken wordt gewikkeld en daarna in een verzwaarde zak wordt geplaatst. Volgens een andere mail was maar een klein deel van de leiding van het schip hiervan op de hoogte.

'Een militaire officier las de vooraf opgeschreven religieuze teksten voor, die in het Arabisch werden vertaald door een native speaker', staat in de mail van schout-bij-nacht Charles Gaouette. 'Na deze woorden werd het lichaam op een vlak bord geplaatst dat werd gedraaid, waarop het lichaam in zee gleed.'

Helikopter
In eerdere mails besprak Gaouette (de toenmalige commandant van de vijfde vloot van de marine) met een andere officier in code of de helikopter met de Navy Seals en het lichaam van Bin Laden al op het oorlogsschip de USS Carl Vinson was aangekomen.

'Is er nog nieuws over ons pakketje?', vroeg hij aan schout-bij-nacht Samuel Perez, commandant van de formatie waar de Vinson deel van uitmaakte.

'Fedex heeft het pakketje geleverd', antwoordde Perez. 'Beide trucks zijn veilig onderweg naar huis.'

Transparant
Ondanks de toezegging dat de regering van Obama zo transparant mogelijk wil zijn, wordt er heel zuinigjes omgesprongen met informatie rondom de dood van Bin Laden. Toen persbureau AP een beroep deed op de vrijheid van informatie, zei Defensie dat er geen foto's of video's konden worden gevonden van de aanval op het huis waar Bin Laden zich bevond. En ook niet van zijn lichaam aan boord van de Vinson.

Het Pentagon kon geen overlijdenscertificaat, autopsierapport of uitslagen van een DNA-test vinden, noch materiaal waarin wordt besproken wat de regering met het lichaam van de terroristenleider wilde doen, mocht hij komen te overlijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden