Geheime Koeienweide in het Vondelpark is een dagje open

Zaterdag is de laatste open dag van dit jaar op de geheime Koeienweide in het Vondelpark. Je weet wel: dat begroeide eiland tussen de twee grote fietspaden. Simone Sikking (47): 'Het is een kwetsbaar gebied.'

De geheime KoeienweideBeeld Natuur&Milieuteam Zuid

De CIA heeft black sites, Amsterdam de Koeienweide?
"Er zijn wel meer mensen die zich afvragen wat er achter dat houten hek in het Vondelpark gebeurt. Ze zien er wel eens iemand lopen, er beweegt wat, maar wat? Het is een ecologische zone, die in principe het hele jaar is afgesloten, anders is het er meteen net zo druk als in de rest van het park, maar wij van Natuur & Milieuteam Zuid organiseren er werkochtenden, stiltewandelingen en vier keer per jaar een open dag."

Ik heb de kaart er even bijgepakt, is het dat eiland aan de zuidkant van het park? Grazen er ook koeien?
"Dat is het. Het eerste afgesloten hek dat je ziet als je van de Amstelveenseweg komt, daar is de Koeienweide, het tweede hek sluit de Schapenweide af. Vroeger werd de melk van koeien en schapen verkocht bij het Groot Melkhuis. Na de mond- en klauwzeercrisis zijn zoogdieren er door de gemeente verboden. Toen is de wei eerst wat verwilderd geraakt, maar nu is het echte stadsnatuur."

Wat treft de Koeienweidebezoeker allemaal aan dan?
"Een werkelijk enorme variëteit aan planten, bloemen, bomen, heesters en beestjes. Er zijn geen koeien, schapen, paarden en lama's meer, maar wel barst het van de gifgroene kikkers, steeds meer bijen en vlinders. We zien buizerds, bosuilen, reigers, ooievaars, sperwers en soms komt er zelfs een vos langs, die helemaal door Amsterdam-Zuid loopt om de Koeienweide te komen bezoeken."

De wei floreert maar Amsterdammers mogen er niet in?
"We moeten het een beetje binnen de perken houden, het is een kwetsbaar gebied."

Heeft u nog ruimte voor vrijwilligers wellicht?
"Jazeker, mede daarom organiseren we de open dagen. We hopen dat mensen enthousiast worden en komen meehelpen. We knotten wilgen, maken paddenpoelen en nestkasten schoon en we hooien en zaaien."

Groene vingers en een thermosfles mee?
"Nee, iedereen is welkom, van 8 tot 80 jaar. Je kunt in je eigen tempo aan de slag en hoeft niets van groen te weten, want je wordt begeleid door een ecoloog. Het is een ontspannen combinatie van een rondleiding en werken. Wij zorgen voor koffie, thee, koek en gereedschap."

Open Dag Koeienweide
Zondag 2 september (10.00-16.00) gratis
Vondelpark

Een pad in de KoeienweideBeeld Natuur&Milieuteam Zuid

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden