PlusColumn

Geheime gesprekken over samengaan van Amsterdam en Weesp

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

In het diepste geheim zijn onlangs de gesprekken begonnen over een mogelijk samengaan van Amsterdam en Weesp. Dat zijn delicate processen, zeker in de eerste fase wanneer de vooruitgestuurde vertegenwoordigers van beide gemeenten behoedzaam moeten onderzoeken of er wel een basis is voor verdere onderhandelingen.

Ik kan er niet te veel over zeggen, maar ik weet dat in dit geval de delegaties vorige maand voor een eerste verkennend gesprek zijn samengekomen in een vergaderzaal in de Stopera. Jasjes uit, deur op slot.

Het bezoek had een grote doos Weespermoppen bij zich en de gastheren hadden een schaal met Amsterdamse zuurwaren op tafel gezet.

Toen na veertig minuten de deuren van het zaaltje weer opengingen, was alles opgegeten. Geen kruimel lag er nog op tafel, alleen een paar verfrommelde servetten en wat gebroken prikkers. Er zou ook geen woord gesproken zijn tijdens de ontmoeting, maar dat geeft niets. Het gaat bij zo'n eerste kennismaking vooral om het gevoel dat komt bovendrijven.

Als dat goed zit, wordt het tijd om het oude zeer uit de weg te ruimen. Hoog op lijstje van de Weespenaren staat nog steeds een drietal wandelingen die Johnny van Doorn en Robert Jasper Grootveld in oktober 1962 maakten van Amsterdam naar Weesp, een zogenoemde happening die in de geschiedenisboeken is vastgelegd als de invasie van Weesp.

De mars was bedoeld om aandacht te vragen voor de bouw van de Bijlmermeer die gepland was op het grondgebied van de gemeente Weesperkarspel.

Omdat daar geen fatsoenlijk café te vinden was, besloten de twee hun wandelingen door de polder af te sluiten in Weesp, waar men overigens geen enkele bemoeienis had met de Amsterdamse bouwplannen.

Het tekende de gebrekkige voorbereiding dat de kunstenaars later een volstrekt andere uitleg gaven aan het doel van de mars. Van Doorn was vervuld van een diep mededogen met de toekomstige bewoners van de monotone hoogbouw, Grootveld hoopte juist dat de trek van Amsterdammers naar de Bijlmer ruimte zou creëren voor de buitenlandse bezoekers van het magisch centrum in de binnenstad.

De happening eindigde volgens goed gebruik in chaos en tumult. Het geplande optreden in een café op de Weesper Ossenmarkt voor een groot aantal vrienden uit de stad, ging volledig de mist in als gevolg van overmatig drugsgebruik. Het publiek begon te morren en te dringen, de kastelein werd door de etalageruit gedrukt en de toegesnelde politie brak de bijeenkomst op.

Dat willen wij dus nooit meer meemaken, zal bij een volgende ontmoeting de boodschap van de Weesper delegatie zijn. De Amsterdammers zullen geruststellende woorden spreken: als onze kunstenaars vandaag de dag al ergens iets van vinden, dan versturen zij geeuwend een tweetje vanaf de bank, en worden zij drie uur later met een taxi naar een talkshow vervoerd.

Nee, voor een invasie hoeft Weesp niet meer te vrezen.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden