Update

Geheime Amerikaanse basis in Saoedi-Arabië

De CIA runt al twee jaar een geheime luchtmachtbasis voor onbemande vliegtuigjes in Saoedi-Arabië. Deze is opgezet om te kunnen jagen op leden van al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAS), een terroristische organisatie die vooral actief is vanuit Jemen.

Het wrak van een auto in Jemen na een aanval met een Amerikaanse drone. Beeld REUTERS
Het wrak van een auto in Jemen na een aanval met een Amerikaanse drone.Beeld REUTERS

Amerikaanse media weten van de basis sinds de terrorist Anwar al-Awlaki in september 2011 door een aanval met een drone is omgekomen, maar ze hebben nooit gemeld dat de basis zich in Saoedi-Arabië bevond. Dinsdagavond (lokale tijd) werd er voor het eerst over geschreven op de website van de New York Times.

Een operatie die op Saoedisch grondgebied wordt uitgevoerd door Amerikaanse militairen of CIA-medewerkers ligt erg gevoelig, zowel in politiek als religieus opzicht. Al Qaeda en andere militante groeperingen hebben de goede relatie tussen Riyaad en Washington vaker gebruikt om onvrede tegen het Saoedische koningshuis te voeden.

Eerste Golfoorlog
De VS heeft praktisch al hun manschappen in 2003 uit het koninkrijk teruggetrokken, die daar waren gestationeerd na de Eerste Golfoorlog in 1991. Officieel is er alleen wat personeel van de Amerikaanse Militaire Trainingsmissie in het land aanwezig.

Saoedi-Arabië is het land waar de islam is ontstaan en waar de belangrijkste heiligdommen van de religie zich bevinden. Sommige fundamentalisten vinden dat niet-moslims helemaal niet op deze heilige grond mogen komen. Osama bin Laden gebruikte de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Saoedi-Arabië als een rechtvaardiging voor het geweld tegen de VS en haar bondgenoten.

De New York Times schrijft dat de basis werd gebouwd nadat de Amerikanen in 2009 een doelwit in Jemen met een kruisraket probeerden de raken. Het was de eerste aanval waartoe Obama als president opdracht had gegeven en het eindigde in een drama waarbij tientallen burgers, waaronder vrouwen en kinderen, om het leven kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden