Gehakketak over erfenis Kooistra voer voor juristen

De villa van de overleden Sjoerd Kooistra in Ubbergen. Foto ANP Beeld anp
De villa van de overleden Sjoerd Kooistra in Ubbergen. Foto ANPBeeld anp

AMSTERDAM - De afwikkeling van de erfenis van de eind juni overleden horecatycoon Sjoerd Kooistra krijgt steeds meer ingrediënten van een melodramatische soap. Deze week troffen betrokkenen elkaar opnieuw voor de rechter om duidelijkheid te krijgen over wat van wie is en vooral waar veel geld, het gaat om miljoenen euro's, is gebleven.

Dit keer eiste curator Seerp Gratama voor de rechtbank in Arnhem terugbetaling van geld dat hij in zijn onderzoek naar de nalatenschap op een aantal rekeningen van de partner van Kooistra, Dick Loorbach, heeft aangetroffen. Het is geld, twee miljoen euro, dat door Kooistra's holding Plassania van de FGH Bank is geleend.

Onmiddellijk daarna is het geld doorgesluisd naar een privérekening van Loorbach. Die beweert dat hij geen rooie cent bezit en tot de bedelstaf is veroordeeld. Ook vraagt Gratama zich af waar 600.000 euro vandaan is gekomen die diende als aanbetaling op een nog te bouwen woonhuis op de Canarische Eilanden.

Intimi van Kooistra wisten van het bestaan van het bouwplan, de curator ontdekte het bezit en de aanbetaling na doorlichting van de boekhoudingen. In het Kooistra-faillissement lijkt nu de jacht op partner Dick Loorbach definitief geopend. Hij is persoonlijk failliet verklaard. Bij de afwikkeling van het bankroet van Plassania wordt nu geprobeerd geld en bezittingen die Loorbach nog zou hebben terug te halen.

De grote schuldeisers van Plassania hebben maandag bij de rechtbank in Arnhem ook met succes gepleit voor aanstelling van een onafhankelijke vereffenaar in het faillissement van Loorbach. Die moet meer duidelijkheid in de administratieve chaos brengen. Die grootste schuldeisers hebben ook hun eigen positie duidelijk gemaakt: Heineken krijgt nog 'minstens' 43,3 miljoen euro van Plassania, Grolsch wil 2,4 miljoen en Inbev 12,6 miljoen.

Deze week is in Amsterdam ook het grand café Luxembourg aan het Spui gesloten. De eigenaar, Dantzig aan de Amstel BV, is failliet verklaard en heeft een grote betalingsachterstand bij een pensioenfonds en de Belastingdienst. Dantzig aan de Amstel wordt geleid door Martin Nijdam, vroeger de rechterhand van Kooistra en in Groningen ooit begonnen als schoonmaker van cafés aan de Grote Markt. Hij wordt algemeen gezien als een vazal van Kooistra.

Grand café Luxembourg werd door Dantzig aan de Amstel gepacht van Plassania, de holding van Kooistra. Curator Seerp Gratama hoopt het grand café 'binnen enkele dagen' te heropenen. Voor Loorbach, ook hij had een tijdje Luxembourg op zijn naam staan, kan de ellende nog groter worden. Ouders en de broer wonen in Ubbergen in huizen die op zijn naam staan. Het kan tot een veiling van deze woningen komen, omdat Loorbach persoonlijk failliet is. De kans is groot dat ouders en broer de geveilde woningen moeten verlaten als zij niet in staat zijn zelf te kopen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden