Gefronste wenkbrauwen na uitspraken wethouder Choho over festivals

Zelden kreeg Het Parool meer ingezonden brieven en reacties dan na het interview met D66-wethouder Abdeluheb Choho over festivals en drukte in Amsterdam afgelopen zaterdag. Overlast van festivals hoort bij de stad, zei hij. De festivals gaan niet verdwijnen, en de overlast ook niet. 'Overlast is ook een kwestie van perceptie.' Een greep uit de commentaren.

Redactie
Drukte op de grachten tijdens de Canal Parade Beeld anp
Drukte op de grachten tijdens de Canal ParadeBeeld anp

Job van Amerongen: arrogantie
Natuurlijk is overlast van festivals perceptie, zoals wethouder Choho zegt. Net als overlast veroorzaakt door jongeren en door horeca veroorzaakte overlast.

We zijn weer terug bij af: de meerderheid vindt het leuk of heeft geen bezwaar en dus zijn degenen die het niet leuk vinden en wel bezwaar hebben eigenlijk querulanten. Deze mensen zijn onverdraagzaam en niet goed bestand tegen het wonen in de grote stad, is de achterliggende boodschap. In een stadsbestuur zonder sociaaldemocraten bewijst de uitspraak van de wethouder in ieder geval één ding: bestuurlijke arrogantie is geen exclusief fenomeen van de Partij van de Arbeid.

Stephen Hodes: pretstad
Wethouder Choho zei: 'Overlast is een kwestie van perceptie.' Hij vergat er aan toe te voegen: 'En percepties zijn waarheden.' Het enige wat hij in het interview deed is zijn percepties tegenover de percepties van anderen plaatsen.

De naïviteit van de uitspraken van wethouder Choho is zorgelijk. Bijvoorbeeld: 'Er zijn mensen die gewoon principieel tegen festivals zijn.' Ongetwijfeld, maar zijn alle klagers principieel tegen festivals, of is het mogelijk dat ze echt overlast ondervinden? Nog een kromme uitspraak: 'Veel meer Amsterdammers genieten van festivals dan dat er over klagen.' Hiermee impliceert de wethouder dat de minderheid haar mond moet houden, maar het tegengeluid komt in het begin altijd van een minderheid.

De geluiden van de minderheden worden weggezet door de dooddoener: 'Klagen hoort bij de Amsterdamse cultuur.' De knuppel in-het-hoenderhokopmerking is: 'Gay Pride moeten we zien als tweede Koningsdag. Wat mij betreft wordt het drukker.' Hier is een wethouder aan het woord, wiens lijfspreuk is 'more is more': meer festivals, meer mensen, meer.

En dan als uitsmijter: 'Amsterdam wordt steeds drukker, die trend valt niet te stoppen. Laten we dit gewoon accepteren en de stad zo inrichten dat we die drukte kunnen absorberen.'

Goed idee! Geen woonstad, maar een pretstad. Geen werkstad, maar een consumptiestad. Geen stad in balans. Geen visie. Zet de sluizen maar open en haal het paard van Troje binnen.

Mat Janssen: onderzoek de ervaring
Gelukkig voor Choho zijn 'percepties' sociaalwetenschappelijk goed te onderzoeken. Als hij denkt dat zijn perceptie de juiste is en de perceptie van de klagers de verkeerde, zal dit bij empirisch onderzoek al vlug blijken.

Misschien krijgt Choho gelijk. En zijn al die klagers gewoon domme eigenwijze Amsterdammers, zeurpieten. In dat geval kunnen we Choho tot de volgende minister-president maken als er tenminste genoeg mensen met de 'juiste percepties' op D66 stemmen.

Of Choho kraamt onzin uit. In dat geval kan hij mogelijk met een kraampje op de Dam gaan staan en ijsjes verkopen aan toeristen.

Hein Jansen: spijt van stem
De visie van wethouder Choho werd met meer aplomb dan empathie geëtaleerd in Het Parool van zaterdag. Zou het kunnen zijn dat hij, opgeklommen van zijn puinhoop in West tot de Stopera, het gevoel met de Amsterdamse samenleving is kwijtgeraakt?

Ik weet dat ik mijn stem op D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen niet kan terugkrijgen. Maar ik krijg er steeds meer spijt van.

Joop Lahaise, voorzitter PvdA Amsterdam-Centrum: serieus
Het Amsterdam van D66-wethouder Abdeluheb Choho: Bierfiets, hottub, Appelsap, stroopwafels, waffles, Valtifest, TikTak, Hop-on-hop-off, fietstaxi, koetsjes, partysloepen, huurfiets, rolkoffer, rondvaartboot, KFC, Argentinian steakhouse, souvenirshop, I Amsterdam, mini-supermarket, ijssalon, Koningsdag, Canal Parade, Hartjesdagen, Jordaanfestival, Milkshakefestival, Loveland, Magneet, Voltt, Encore, Amsterdam Dance Event, 5 Days Off, Pacha, waterfiets, vrijgezellenparty, Sail 2015, De Parade, Vrijland, Pitch, Discovery, Gay Pride, Grachtenfestival, Uitmarkt, Naked Bike Ride, Friday Night Skate, McDonald's, City Swim, sloepenrace, Playground CS, rollende keukens, Airbnb, coffeeshop, liefdesslotjes, Guilty Pleasure, Amsterdam Light Festival.

Wegens ruimtegebrek staan hier niet alle driehonderd evenementen die ieder jaar in Amsterdam worden gehouden. Als het aan Choho ligt, komen er nog véél meer bij. Het gevoel dat de stad van de Amsterdammers wordt afgepakt en meer en meer een pretpark en toeristenfuik wordt, is natuurlijk ook maar perceptie. Jammer dat deze D66-wethouder Amsterdammers niet serieus neemt.

Maar ook: bravo!
Toch waren niet alle reacties negatief. Onderstaande tweets laten zien dat zijn woorden door sommigen ook met enthousiasme ontvangen werden.

Scroll (een beetje) naar beneden om op dit artikel te reageren. Een mail sturen mag ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden