Geesteswetenschappen gaat kleine taalstudies toch schrappen

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA gaat toch de kleine talenstudies opheffen. De opleidingen Arabisch, Hebreeuws, Servisch-Kroatisch, Tsjechisch, Pools, Italiaans, Scandinavisch en Nieuw-Grieks verdwijnen als zelfstandige studies. Wel kunnen de talen nog als regiostudies en minoren worden gevolgd. Er komen ook twee taalminoren bij: Turks en Portugees.

Studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij eerdere prostestacties Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
Studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij eerdere prostestactiesBeeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

De plannen, die 'houtskoolschets' worden genoemd, zijn gisteren gelekt, en leidden onmiddellijk tot ongenoegen onder studenten, die eerder al fel protesteerden tegen de hervormingsplannen van de faculteit.

In de schets staat dat vanaf 2016 een nieuwe opleidingsgroep Internationale Studies & Regiostudies wordt begonnen, waarbinnen verschillende talen kunnen worden gevolgd.

Overleven
Volgens decaan van de faculteit Frank van Vree is het samenvoegen van kleine opleidingen de enige manier om ze te laten overleven. 'Het zijn vaak studies met een of twee studenten. Anders gaan die opleidingen gewoon dood.'

De actiegroep van geesteswetenschappenstudenten, 'Humanities Rally', ziet niets in de plannen, die op basis van werkgroepen van docenten en studenten zijn vormgegeven. 'De verdieping verdwijnt, terwijl de decaan had gezegd dat het wegsnijden van kleine opleidingen niet zou gebeuren,' zegt student en woordvoerder Jarmo Berkhout.

Uitdagender of keurslijf
In het document over de faculteit wordt ook de houding van studenten kritisch bekeken. Studenten studeren gemiddeld slechts 26 uur per week, terwijl er 42 uur voor staat gepland. Veel studenten Geesteswetenschappen profiteren van de vrijheid bij hun opleiding om andere vakken te volgen of om zich buiten hun studie te ontwikkelen. Naar aanleiding van die observatie zullen opleidingen intensiever worden. Decaan Van Vree noemt dat 'uitdagender'. Studenten hebben het over 'een keurslijf'.

De komende twee weken worden de plannen besproken en moet er een beslissing worden genomen. "De tijd begint te dringen," aldus Van Vree.

De Faculteit Geesteswetenschappen kampt met teruglopende studentenaantallen en moet stevig bezuinigen. De reorganisatie moet vanaf 2017 een structurele besparing van zeven miljoen euro opleveren. 98 voltijdsbanen zullen verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden