Geestelijk leider Egypte laakt beleid Iran

Het hoofd van de belangrijkste soennitische moskee en universiteit al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, heeft in Caïro de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verweten soennieten te onderdrukken. Ahmadinejad kwam daar vandaag aan voor een driedaags bezoek.

Iran is de belangrijkste sjiitische mogendheid en soennitisch Egypte heeft de meeste inwoners van de Arabische landen. De twee waren elkaars tegenpolen in de jaren 1979-2011. Ahmadinejads bezoek wordt daarom historisch genoemd. Hij ging ook op bezoek bij al-Tayeb. De geestelijke sneed meteen enkele pijnlijke onderwerpen aan en verweet zijn hoge gast dat soennieten in Iran worden gediscrimineerd en dat Iran zich niet mag bemoeien met de Arabische Golfstaten, met name Bahrein.

Arabische minderheid
Iran heeft een Arabische minderheid in het westen en het land heeft zich aan de kant van de overwegend sjiitische oppositie in Bahrein geschaard. Daar regeert de soennitische familie al-Khalifa al meer dan 200 jaar. Ook in andere Golfstaten roeren de sjjieten zich, mede geïnspireerd door de val van dictator Saddam Hussein in Irak, de Arabische Lente en de invloed van Iran.

De islamitische stroming die de sjiitische islam wordt genoemd, verschilt aanzienlijk van de islam die de soennieten, circa 90 procent van de moslims, aanhangen. De sjiieten kregen het kort na de dood van de profeet Mohammed (570-632) al aan de stok met de rest door een conflict over wie de erfgenaam van de profeet was. De sjiieten vonden dat een schoonzoon van de profeet, Ali, dat was en werden diens aanhangers genoemd, de sji-at Ali (partij van Ali).

De sjiieten geloven in tegenstelling tot de soennieten dat er na Mohammeds dood steeds een onfeilbare leider, een imam, is. Voorts kennen de sjiieten in tegenstelling tot de soennieten een geestelijke hiërarchie die een belangrijke rol speelt en die in Iran in 1979 aan de macht is gekomen. De sjiieten zijn zelf verdeeld, maar verreweg de grootste groep is die van 'de sjiieten van de twaalf imams'. Die domineert Iran al meer dan 500 jaar. Ali was de eerste imam en de laatste, de twaalfde is Mohammed al-Mahdi, die zich als een soort Verlosser openbaar zal maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden