Lezersbrief

'Geestelijk centrum verdient waardige plek in de binnenstad'

Volgens Paroollezer en theoloog Rinse Reeling Brouwer hoort een zo sterk historische gestempeld stadshart als dat van Amsterdam een waardige bibliotheek voor de geesteswetenschappen te huisvesten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een bibliotheek voor de geestes­wetenschappen helpt bij het ontsluiten van ons vaak vreemde, veelal ­materieel tastbaar geworden denkwijzen, van grote en kleine botsingen tussen oriëntaties op wereld, gender, mens en milieu, in het verleden en over de gehele globe. In het zo sterk historisch gestempelde hart van Amsterdam behoort een dergelijke bibliotheek te zijn. De universiteit van de stad mag dan een laatkomer zijn vergeleken met Bologna, Padua of Oxford, haar collecties horen evenzeer in het stadscentrum thuis als in dergelijke steden.

Jan L. Timmerman creëert in zijn stuk van donderdag 27 juli een tegenstelling tussen stadsbewoners en universiteitsbestuur en slaat daarmee de zoveelste slag in een jaren­lange loopgravenstrijd, maar hij gaat geheel voorbij aan de vraag naar de betekenis van de bibliotheek voor de stad en haar inwoners.

Toen ik in de jaren zeventig aan de UvA studeerde, ervoer ik het toen - en nu nog steeds - als universiteits­bibliotheek dienstdoende betonnen bouwwerk aan het Singel als een geestdodende plek, waarvoor we ons in deze stad moesten schamen.

En dan had ik nog geluk, omdat de voor ons theologen relevante studiezalen voornamelijk in de oudere buur­panden waren ingericht. Al vele jaren zie ik uit naar een waardige plek voor wat een geestelijk centrum in de binnenstad dient te zijn.

Rinse Reeling Brouwer, Amsterdam

Lees ook: UvA besluit: bibliotheek komt op Binnengasthuisterrein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden